Politika

SPP-ideološka orjentacija: Liberalni konzervativizam, multietničnost i multikonfesionalnost

Stranka pravde i pomirenja (SPP) saopštila je večeras da je Predsjedništvo stranke jasno definisalo ideološku orjentaciju stranke i oštar odgovor grupi disidenata.

“Najznačajnija odluka odnosi se na ideološku orijentaciju stranke, koju je usvojio Politički savjet SPP-a. Stranka se ideološki profiliše kao multietnička, multikonfesionalna, liberalno-konzervativna, proevropsku stranka desnog centra. Njen naglasak na podizanju prava manje brojnih naroda i pomirenju među narodima zapadnog Balkana temelji se na načelima pravde”, saopšteno je nakon redovne sjednica Predsjedništva SPP-a kojom predsjedava predsjednik stranke Usame Zukorlić..

Predsjedništvo je, kako se navodi, usvojilo smjernice za formiranje novog povjereništva SPP u Tutinu koje će imati nadležnost do izbora u Opštinskom odboru SPP Tutin.

Ostaje nejasno da li ova stranka još uvijek pripada korpusu stranaka nacionalnih manjina i da li će koristiti benefite stranke nacionalnih manjina pri postizanju cenzusa, obzirom na pomjeranje fokusa njenog djelovanja sa nacionalnog i regionalnog ka državnom.

U saopštenju nakon sjednice takođe je rečeno da je Predsjedništvo oštro osudilo ove aktivnosti, vjerujući da su orkestrirane od strane političkih oponenata. Pozivajući iste da da upute izvinjenje za nepromišljene aktivnosti ili da časno podnesu ostavke na pozicije koje na koje ih je delegirala stranka. Na sjednici je usvojen plan djelovanja za naredni period. Predsjedništvo Stranke pravde i pomirenja izražava uvjerenje da će donesene odluke doprinijeti jačanju stranke i ostvarivanju njenih ciljeva u narednom razdoblju.

Nisu navedeni detalji na koje se disidente misli i kakve aktivnosti istih su osuđene.

Slični članci

Back to top button