Politika

SDA Sandžaka: Nasilje nad Bošnjacima se sprovodi iz nacionalne i vjerske mržnje

Predsjednik ogranka Stranke demekoratske akcie (SDA) Sandžaka u Novom Pazaru Fuad Gološ izjavio je da se nasilje nad Bošnjacima sprovodi iz nacionalne i vjerske mržnje, saopštivši da je 24. septembra ove godine u Novom Pazaru napadnuta porodica Mahmuti od dva lica srpske nacionalnosti od kojih je jedan sin pripadnika policije.

NOVI PAZAR (SNEWS)–Fuad Gološ je na konferenciji za novinare održanoj ovim povodom kazao da za napad na ovu bošnjački porodicu nije postao nikakav neposredni razlog.

“Kako smo upoznati, tog 24. septembra oko podneva Mumeir Mahmuti se svojim vozilom vraćao kući a sa njim u autu su bili supruga Azra i sin Anel, kada su ih u samoj blizini porodičnog doma pesrela dva vozila te prepriječila put. Iz oba vozila su izašla dva lica i fizički nasrnula na njih, uz psovke turske majke i prijetnje da će ih pobiti. U ovom napadu najteže je prošla supruga Azra čije povrede konstatuju i Izvještaji lekara specijalista.Na osnovu toga jasno se može zaključiti da su napadnuti isključivo zbog svoje nacionalne pripadnosti”, rekao je Gološ.

On je dodao da je porodica Mahmuti uredno prijavila policiji ovaj napad i uz svoje izjave priložili su lekarske izvještaje o zadobijenim povredama, međutim, do danas nisu dobili povratne informacije da li su policija i tužilaštvo preduzeli neke mjere na otkrivanju i procesuiranju ovih zločinaca.

“Sve učestalijem nasilju srpske policije nad Bošnjacima u Sandžaku, sada se pridružuju i članovi njihovih porodica ohrabreni činjenicom da nijedan zločin počinjen od strane srpskih oružanih snaga nad Bošnjacima Sandžaka do danas nije procesuiran niti su počinioci kažnjeni”, konstatirao je predsjednik gradskog odbora SDA Sandžaka u Novom Pazaru.

Podsjetivši na slučajeve “ubistva Fahrudina Skarepa, napad policije na Editu Radetinac, Mersihu Ejupović i Edina Hadžovića”, Gološa je kazao da srpska policija i tužilaštvo štite sve one koji vrše nasilje nad Bošnjacima u Sandžaku.

“Ovome mora da se stane na put. Represija i nasilje nad Bošnjacima u Sandžaku moraju da se hitno zaustave. Nasilje srpske policije i članova njihovih porodica nad Bošnjacima Sandžaka mora da se sankcioniše. Ovom represivnom i nacionalističkom politikom koja se sprovodi u Sandžaku, aktuelna Vlada pojačava kod Bošnjaka osjećaj nesigurnosti i nepovjerenja u državne institucije i organe. Nasiljem i terorom ne mogu se riješiti problemi”, zaključio je Gološ.

Naglasivši da je “međunarodna zajednica dužna da hitno zaustavi aktivni srpski državni teror koji se sprovodi u Sandžaku”.

Gološ je ispred SDA Sandžaka zatražio da se lustracija bez odlaganja sprovede u policiji, vojsci i drugim službama bezbjednosti kao i da se nacionalna struktura u policiji, sudstvu, tužilaštvu i drugim državnim organima i službama neodložno usaglasi sa nacionalnom strukturom stanovništva u sandžačkim opštinama.

Izvor: SNEWS

Slični članci

Back to top button