Politika

Haris: Srbija sama odlučuje

Izgradnja poverenja između SAD i Srbije, zadatak Harisa.

OHAJO (FoNet) – Komandant Nacionalne garde Ohaja, general-major Džon Haris izjavio je danas za Glas Amerike da je Srbija neutralna zemlja – nadležna i odgovorna za očuvanje sopstvene bezbednosti i da sama odlučuje kakve će diplomatske odnose održavati.

Haris, koji poslednjih 15 godina ostvaruje blisku saradnju sa Vojskom Srbije, podvlači da poverenje i veze dve strane jačaju.

Sve dok je to slučaj – odnosi sa drugim partnerima tiču se isključivo građana i Vlade Srbije, rekao jeHaris upitan o razgranatoj vojno-tehničkoj saradnji Srbije sa državama poput Rusije, Kine ili Belorusije

“Želja nam je da naši partneri uvek koriste američku opremu. Međutim, Srbija sama donosi odluke ne samo o tome čiju opremu će nabavljati, već i kakve će diplomatske odnose održavati. Moj posao je da izgradim poverenje između naše zemlje i građana Srbije i srpskih oružanih snaga”, ukazao je Haris.

Prema njegovim rečima, Srbiji nije lako, jer se uvek kretala na tankoj liniji i bila prinuđena da balansira, zbog čega je, kako kaže, morala da uravnoteži interese širom sveta i deluje da to vrlo dobro radi.

On je napomenu da su Sjedinjene Američke Države i Srbija ove godine održale nekoliko vojnih vežbi.

Prema njegovim rečima, saradnja dve zemlje bolja je nego što je mogao da očekuje, te da se to odnosi na sve nivoe saradnje.

“Imam odličan odnos sa načelnikom Generalštaba generalom Milanom Mojsilovićem, razgovaramo najmanje jednom mesečno i smatram ga dobrim prijateljem”, kazao je Haris dodajući da su i vojnici dve vojske vremenom izgradili odnose.

Kako je rekao, sledeći dobar korak, na čemu se trenutno radi, bio bi proširenje odnosa poverenja van vojske.

Slični članci

Back to top button