Politika

Dveri: Dug po glavi stanovnika raste za 370 eura

BEOGRAD, 7.11.2022. FoNet – Potpredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković ocenila je danas da će Vlada Srbije, usvajanjem rebalansa budžeza za 2022. godinu, svakog od 6,5 miliona srpskih građana zadužiti za novih 370 evra samo u ovoj godini.

Milenković Kerković je, u pisanoj izjavi, navela da rebalans budžeta pokazuje da srpske finansije imaju “rupu” od 279 milijardi dinara i da ukupni budžetski deficit iznosi 2,36 milijardi evra. Ukupan javni dug države Srbije iznosi 32,24 milijarde evra, dok bruto društveni proizvod zemlje, prema Zavodu za statistiku, iznosi 6.270 milijardi dinara ili 53 milijarde evra, istakla je ona i dodala da je javni dug je 2012. godine iznosio malo više od 15 milijardi evra, dok je vlast Srpske napredne stranke uspela da ga uveća za 17 milijardi evra.

Pre nekoliko meseci Fiskalni savet potvrdio je ono što su Dveri tvrdile sve vreme od početka pandemije kovid -19, ukazala je Milenković Kerković, da je Vlada Srbije neselektivnim merama pomoći stanovništvu i privredi tokom pandemije, potrošila dve milijarde evra više nego što je bilo neophodno da je pomoć davana onima kojima je to bilo zaista neophodno.

Slični članci

Back to top button