Politika

Pomoćnik generalnog sekretara NATO Ildem: Želimo stabilan i bezbedan Zapadni Balkan

Pomoćnik generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Tacan Ildem je kazao i da NATO podržava pregovore između Beograda i Prištine

BEOGRAD (AA) – Želimo stabilan, bezbedan i napredan Zapadni Balkan, izjavio je danas pomoćnik generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Tacan Ildem u Beogradu, dodavši da NATO podržava pregovore između Beograda i Prištine.

“NATO nikad neće vršiti pritisak na Srbiju da mu se pridruži”, kazao je on na otvaranju Sedme beogradske NATO nedelje pod nazivom “Prolazimo kroz zidove”.

Kako je rekao, NATO shvata “teret koji Srbija nosi u očuvanju regionalne stabilnosti” i podržava njene ambicije za bližu integraciju sa Evropskom unijom. “Shvatamo odluku da postanete partner NATO, ali da ne tražite članstvo”, rekao je Ildem.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić naveo je na otvaranju Sedme beogradske NATO nedelje, da je ovaj događaj dobra mogućnost da se dodatno osvetle suština i dometi partnerske saradnje Srbije sa NATO, situacija u regionu, kao i odnosi Srbije sa najznačajnijim faktorima globalne politike.

“Srbija nastoji da se barijere i zidovi prevaziđu i uklone. Uvereni smo da je naš zadatak povezivanje, a ne odvojenost i zatvorenost u svoje dvorište bez razumevanja briga i interesa drugih aktera regionalne i svetske politike. Ovakav pristup glavna je premisa izgradnje međusobnog poverenja kako u regionu, tako i šire. Naš cilj je da budemo okrenuti ka budućnosti, ali i spremni da rešavamo pitanja iz prošlosti, istovremeno štiteći na najbolji mogući način ključne nacionalne interese”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija nastoji da sa najznačajnijim akterima međunarodne politike razvija što je moguće bolje odnose, čineći time sopstvenu bezbednost održivom. S druge strane, kao država kandidat za članstvo u EU, zemlja daje pun doprinos unapređenju stabilnost na ovom delu evropskog prostora, što je izuzetno važno i za ukupnu evropsku bezbednost.

Dačić je kazao i da Srbija kontinuirano pokreće regionalne teme koje za cilj imaju povećanje atraktivnosti čitavog Zapadnog Balkana, što bi za posledicu trebalo da ima uvećanje investicija i rast trgovinske razmene, kao osnove za ubrzani ekonomski razvoj, izrazivši nadu da će inicijativu o regionalnom “mini Šengenu” podržati i ostali akteri u regionu.

“Srbija gleda u budućnost i opredeljena je da unapređuje saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti sa članicama i partnerima NATO. Politika vojne neutralnosti, kao osnova naše politike ne samo prema NATO, već i prema svakom drugom vojnom savezu, ne dovodi se u pitanje”, dodao je.

Ministar je kazao i da od Alijanse očekuje da sa razumevanjem sagledava i podržava srpske prioritete, što se naročito odnosi na Kosovo.

“Smatramo da samo kompromisno rešenje postignuto dijalogom Beograda i Prištine, uz podršku međunarodne zajednice, može da obezbedi trajni mir i stabilnost. Ne postoji ni jedan razlog da nešto što usaglase dve strane ne bude prihvatljivo za bilo kojeg trećeg aktera. Uvereni smo da svaki dogovor u rešavanju otvorenih pitanja podsticajno deluje na održavanje mira i stabilnosti u regionu”, izjavio je Dačić.

Sedma beogradska NATO nedelja traje u Beogradu do 14. novembra, tokom čega će ključne teme biti: očekivanja od Samita NATO lidera u Londonu, odnosi Srbije i NATO, kao i novi pogledi na regionalnu saradnju.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button