Politika

SPP i SDA Sandžaka formiraju većinu u BNV – ciljevi jedinstvena Islamska zajednica, ulazak Srbije u EU i NATO…

Početak trajnog bošnjačkog jedinstva.

NOVI PAZAR – Stranka pravde i pomirenja i Stranka demokratske akcije Sandžaka (SDA) potpisale su sporazum o formiranju novog saziva za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Zajedničke programske ciljeve potpisali su lideri ovih stranaka Usame Zukorlić i Suljemna Ugljanin koji su na zajedničkoj konferenciji za novinare istakli da je postavljen kamen temeljac za velike stvari u budućnosti.

Novsa predsednica BNV biće Misala Pramenković iz SPP.

“Usaglasili smo se po pitanju Islamske zajednice. BNV želi IZ sa svim pravima koja ima SPC – IZ sa sjedištem u Novom Pazaru, duhovnim centrom u Sarajevu i uz podršku najznačajnih islamskih zajednica iz okruženmja, prije svega Rijaste iz BiH i Dijaneta u Turske”, rekao je Zukorlić.

“Potpisani program predstavlja kontinuitet političke ideje Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Dvije stranke su potpisale sporazum, ali nije gubitnik nijedna stranka”, rekao je Ugljanin i izrazio nadu da ovaj korak bude početak trajnog bošnjačkog jedinstva.

Među zajedničkim ciljevima sporazuma su ostvarivanje individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka, reforma zakonodavstva o oblasti manjiskih prava, ostvarovaje prava na obrazovanje na bosanskom jeziku
po osnovu prava rođenja, a bez posebnog izjašnjavanja kao i ostvarivanje prava Bošnjaka na izbore za BNV na osnovu prava stečenog rođenjem bez posebnog izjašnjavanja.

SPP i SDA Sandžaka će tražiti osnivanje javnog servisa na jezicima manjinskih naroda, usaglašavanje nacionalne strukture u policiji i u drugim javnim službama, rasvjetljavanje ratnih zločina na prostoru Sandžaka, usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Srbije, ustavne reforme koje treba da dovedu do toga da Bošnjaci imaju status naroda i da bosanski jezik bude ravnopravan sa srpskim jezikom, promena himne, grba i zastave Republike Srbije.

SPP i SDA Sandžaka se zalažu za ulazak Srbije u EU i NATO.

Potpisice sporazuma se zalažu da Islamska hzajednica bude sa sjedištem u Novom Pazaru, sa duhovnim centrom u Sarajevu, i da radi uz podršku Rijaseta IZ BiH i Dijaneta Islamske zajednice Turske.

Među prioritete je borba protiv kriminala i korupcije, usvajanje strategije za izmjene imena ulica, transparentan rad BNV, razvoj obrazovanja u duhu bošnjačke kulture, osnivanje bošnjačkog muzeja, bošnjačke biblioteke i instituta za bosanski jezik i bošnjačku književnost, osnivanje fonda za besplatne udžbenike, donošenje programa povrtaka raseljenih i progranih Bošnjaka u Priboj, izgradnja memorijalnog centra “Hadžet” i podrška Odsjeku za bosanski jezik na Internacionalnom univerzitetu i inicijativa za osnivanje istog odsjeka na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Slični članci

Back to top button