Politika

Jeremić: Srbija da sama formira ZSO na Kosovu

Lider NS predlaže i smanjivanje PDV-a na osnovne životne namirnice.

BEOGRAD – FoNet – Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da bi Srbija trebalo da samostalno formira Zajednicu srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji.

U intervjuu za “Danas”, on je takođe rekao daSrbija treba da pristupi i ponovnom uspostavljanju bezbednosnih, pravosudnih, administrativnih i drugih nadležnosti koje su “Briselskim sporazumom” prenete vlastima u Prištini, ukoliko one do kraja godine ne ispune ono na šta su se obavezali još 2013. godine.

Jeremić je ukazao da je Rezolucijom o Kosovu i Metohiji koju je Narodna stranka predložila Skupštini Srbije na usvajanje, predviđeno i da, ako ZSO ne bude formirana do 31. decembra, lideri Srpske liste budu pozvani da bez odlaganja napuste vladu Aljbina Kurtija.

“Predlažemo dvadesetak konkretnih koraka koje bi trebalo preduzeti kako bi se zaštitili naš narod, kulturna baština i državni interesi u pokrajini i odbranili teritorijalna celovitost i dostojanstvo na međunarodnoj sceni“, rekao je Jeremić.

Dodao je da bi Srbija trebalo da proglasi „briselski dijalog“ neuspešnim ako ZSO ne bude formiran do kraja godine, kao i da proglasi da će ubuduće pregovarati isključivo uz posredovanje Kontakt grupe koju bi činilo pet stalnih članova Saveta bezbednosti UN – SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija.

“Rezolucija nalaže i da predsednik Republike uputi pismo predsednicima Rusije i Kine u kojem ih zvanično obaveštava da se Srbija protivi prijemu samoproglašenog Kosova u UN, i u ime naše države traži da te zemlje iskoriste svoje pravo veta u Savetu bezbednosti ako ta stvar bude stavljena na razmatranje tog tela“, rekao je Jeremić.

“Od presudne je važnosti da na posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji svoja neslaganja za trenutak ostavimo po strani, i dogovorimo se šta nam je činiti u budućnosti. Ovo je nadpolitičko pitanje i o njemu nam je potrebno nacionalno jedinstvo, koje mora biti pretočeno u obavezujuću Rezoluciju Narodne skupštine”, rekao je Jeremić.

Upitan o najavama formiranja “Srpskog bloka“, odgovorio je da je, po njegovom mišljenju, po sredi “opipavanje pulsa javnosti“ za neku širu koaliciju u budućnosti, koja bi pored SPS i stranaka manjina obuhvatila i političke organizacije koje do sada nisu bile deo vlasti.

„Ono što sa sigurnošću mogu da tvrdim jeste da Narodna stranka nikada neće biti deo ove štetočinske vlasti“, rekao je Jeremić.

Na pitanje o najavama velike ekonomske krize i hladne zime, rekao je da je Narodna stranka predložila paket konkretnih mera čije bi sprovođenje pomoglo da se teška situacija najugroženijih sugrađana učini kudikamo podnošljivijom.

„Te mere podrazumevaju podizanje minimalne cene rada na 50.000 dinara, smanjivanje nameta za poslodavce sa 61 odsto na 50 odsto, ukidanje akcize na struju koja je ’privremeno’ uvedena još 2015. godine, smanjivanje PDV-a na osnovne životne namirnice na jedan odsto“, rekao je Jeremić.

„Podsticaji stranim kompanijama bili bi preusmereni ka domaćim preduzetnicima i proizvodnji hrane i strateški bi se ulagalo u pogone za proizvodnju veštačkog đubriva i navodnjavanje“, zaključio je Jeremić.

Slični članci

Back to top button