Politika

Dan bošnjačke zastave

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) nizom aktivnosti i manifestacija širom Sandžaka obeležava jedan od najvažnijih nacionalnih blagdana Bošnjaka u Srbiji, Dan bošnjačke nacionalne zastave. 

Taj važan datum u Novom Pazaru obeležen je svečanom sednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća na kojoj je poseban gost bio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović. Njemu je tom prilikom uručeno i najveće priznanje, Plaketa Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Prisutne je na svečanoj sednici pozdravio i čestitke povodom blagdana uputio predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo. On je u svom obraćanju ocenio da Bošnjake u Republici Srbiji opterećuju tri važna pitanja.

„Jedno od pitanja su neprocesuirani zločini nad Bošnjacima koji su se desili devedesetih godina, potom neusklađenost nacionalne strukture u državnim ustanovama i javnom sektoru kao i Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina čiju reviziju očekujemo. Nakon revizije očekujem da ćemo biti aktivni sudionici u tom procesu. Oko nekih pitanja koja su važna za Bošnjake, verujem da ćemo naći konsenzus. Apsolutni konsenzus postigli smo o identitetskim pitanjima sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji“, rekao je na svečanoj sednici povodom 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo.

Zadovoljstvo zbog prvog boravka u Novom Pazaru izneo je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović. On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su Bošnjaci Sandžaka u Republici Srbiji organizovani i da deluju koroz instituciju kakva je Bošnjačko nacionalno vijeće, čuvajući i negujući tako svoj identitet, jezik, kulturu i tradiciju.

„Vi ovde u Sandžaku i u celoj Srbiji izborili ste se za mnoga prava koja vam pripadaju. Za ostvarivanje nekih od njih potrebno je učiniti dodatne napore. Uz zaštitu bošnjačkog identiteta, jezika, kulture, vere i tradicije potrebno je infrastrukturno i ekonomski ojačati ovu regiju. Očekujem da će vlasti u Beogradu izaći u susret vašim opravdanim zahtevima, to im je obaveza, kao i da se poštuje nacionalna zastupljenost u javnim službama prilikom zapošljavanja. To je obaveza i vi imate pravo, a ja želim da to podržim koliko god mogu i koliko moj okvir to dozvoljava“, kazao je Džaferović.

  • Potrebno vraćanje poverenja među Bošnjacima i Srbima –

Džaferović je istakao činjenicu da Bošnjaci i Srbi dele isti životni prostor, te da zajedno žive i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini. Zato je nužno, smatra on, učiniti sve na vraćanju poverenja dva naroda, posebno dveju država.

Dan bošnjačke nacionalne zastave, kao i ostali bošnjački nacionalni praznici utvrđeni su Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća na 3. redovnoj sednici Vijeća, održanoj u Novom Pazaru, 11. maja 2004. godine.

Dan bošnjačke nacionalne zastave se slavi na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka, tada Muslimansko nacionalno veće Sandžaka.

Slični članci

Back to top button