Politika

Bošnjaci, most prijateljstva Srbije i Turske

Generalni konzulat Republike Turske je prvo diplomatsko predstavništvo jedne strane države u Novom Pazaru.

NOVI PAZAR – Generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol posjetio je danas Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom se susreo sa rukovodstvom tog organa. Nakon sastanka, generalni konzul Bašol je rekao da Turska vidi Bošnjake Sandžaka kao most prijateljstva između Srbije i Turske.

„Mi vjerujemo da Bošnjačko nacionalno vijeće ima vrlo bitnu ulogu u jezičkom i kulturološkom smislu za našu braću iz Sandžaka i dok bude trajao moj mandat ovdje, ja sam uvijek spreman da sarađujem sa BNV“ – kazao je konzul Bašol.

Predsjednica BNV Jasmina Curić je rekla da je posebno raduje što je turski konzul odlučio da svoj mandat ovdje u Sandžaku otpočne tako da mu prva aktivnost bude posjeta Bošnjačkom nacionalnom vijeću što potvrđuje da je BNV krovna institucija Bošnjaka.

“Vjerujem da će generalni konzulat Turske svojim profesionalnim diplomatskim radom unaprijediti ekonomski i politički ambijent u Sandžaku i na taj način olakšati život svim građanima Sandžaka i šire regije koju generalni konzulat sa sjedištem u Novom Pazaru i pokriva. BNV će i ubuduće biti dobar partner svim zvaničnim institucijama Republike Turske u Srbiji i nastojat će da se kroz zajedničke projekte unaprijedi život Bošnjaka i svih građana u Sandžaku”, rekla je Curić.

Današnji susret sa rukovodstvom BNV je prva zvanična i radna posjeta prvog turskog konzula u Novom Pazaru.

Generalni konzul Bašar Bašol je prvi generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru, a početkom ovog mjeseca je otpočeo svoj mandat.

Slični članci

Back to top button