Politika

Bačevac: sandčačkim preduzetnicima obezbediti zamove bez kamata

BEOGRAD – Narodni poslanik SDP dr Muamer Bačevac, iskoristio je da ukaže na problem koji imaju preduzetnici u Sandžaku, koji zbog verskih ubeđenja ne mogu da koriste brojne kredite koje država daje, zbog kamate.

Razvojna agencija Srbije preko Ministarstva privrede u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije, svake godine raspisuje pozive firmama, startapovima i preduzetnicima za korišćenje kredita kod Fonda, subvencionišući pritom od 20 do 45% ukupnog iznosa kredita malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, što su bespovratna sredstva sa kamatom na godišnjem nivou od 1% do 2.5%.

Na osnovu statistike koju vodi RRA SEDA moze se zapaziti da vise od 90% lokalnih preduzetnika i vlasnika kompanija iz Sandžaka koji dođu da se raspitaju o uslovima ovih mera podrške lokalnom razvoju, nisu u stanju da prihvate kamatu iz verskih razloga.

“Islam strogo zabranjuje kamatu, lihvarstvo ili zelenašenje. Islamska ekonomija ne prihvata princip stvaranja novca samoga po sebi putem kamata. Međutim, nepostojanje kamata ne znači zabranu ulaganja i posuđivanja novaca radi ostvarivanja profita, ali se principi transakcija moraju temeljiti na pravednoj raspodjeli i rizika dobiti ili gubitka”, istakao je Bačevac.

On je pozvao Ministarstvo privrede kao i Fond za razvoj Republike Srbije, da kamatu koja je predviđena ovim programima otpiše, odnosno da se umanji iznos koji se subvencioniše za procenat kamatne stope koja se sada zaračunava, jer je svakako programom Ministarstva privrede predviđen procenat koji je bespovratan.

“Tražim da se umjesto kredita sa kamatom, obezbede zajmovi bez kamte kako bi se motivisalo preko hiljadu malih i srednjih preduzeća i preduzetnika sa teritorije Sandžaka, da iskoriste novac koji država obezbeđuje” naglasio je Bačevac.

izvor: rtvnp.rs

Slični članci

Back to top button