Politika

Non pejper iz Beograda

Objašnjavajući zašto 11. maja nije prihvatio sastanak sa Aleksandrom Vučićem, Kurti je rekao da je jun predložio kao najprikladnije vreme za vladu Kosova.

KOSOVSKA MITROVICA, 29. april 2021.(FoNet) – Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je kako ne veruje da „non pejperi“ koji odnedavno kruže, potiču iz evropskih prestonica ili iz Sjedinjenih Američkih Država, već da dolaze iz Beograda ili čak Rusije koja, kako je ocenio, namerava da iskoristi zapadni Balkan za napad na Evropsku uniju i NATO, javlja portal Kossev pozivajući se na prištinsku Kohu.

“Ne verujem da su autori ovih ‘ne-dokumenata’ zapadne prestonice, sigurno ne SAD, ali ni evropske prestonice. Verujem da ovo dolazi iz Beograda, a možda čak i sa severoistoka. Interes Ruske Federacije je da zapadni Balkan iskoristi za napad na EU i NATO. Trudim se danju i noću da ubedim međunarodnu zajednicu u ono što je ispravno i korisno”, rekao je Kurti.

On je ocenio da je namera Beograda da otvori Ahtisarijev paket i da su na udaru sva pitanja u tom dokumentu.
“Formula uspeha, koja je takođe moralna i politička obaveza, jeste da mi branimo nezavisnost i da međunarodni akteri brane Ahtisarijev plan protiv Srbije. Cilj Srbije je bosnizacija Kosova, da Kosovo postane propala država. Cilj je napad na suverenitet i teritorijalni integritet otvaranjem Ahtisarijevog paketa”, smtra Kurti uz ocenu da je plan finskog diplomate “dete internacionalaca”.

“Internacionalci ga moraju zaštititi, dok ja branim naše voljeno, nezavisno Kosovo“, izjavio je Kurti.

On je u direktnom prenosu iz Brisela na KTV „Desku“ rekao da bivši premijer Avdulah Hoti nije ostavio ništa u kabinetu premijera, a da je više informacija o dijalogu dobio od posrednika EU Miroslava Lajčaka, prenosi portal Kossev.

Kurti je poručio da “nova vlada znači da će se dogoditi novo poglavlje” i da je “čak i u Briselu jasno da sa novim premijerom, novim predsednikom, novom vladom i novim ministrom spoljnih poslova, stari trend ne može da se nastavi”.

“Tačno je da nam nedostaju informacije jer nam nedostaje dokumentacija. Proces je imao puno nacrta, puno poslova i puno detalja, koje nismo našli sada kada smo se vratili u kabinet. Dostavljaju nam se dokumenti iz Evropske unije, očigledno smo do sada dobili više informacija od posrednika Lajčaka nego od bivšeg premijera koji je smenjen Ustavom”, rekao je kosovski premijer.

On je naglasio kako “nova vlada ne može nužno preuzeti jednostrane, netransparentne obaveze stare izvršne vlasti” i da ima “velike rezerve prema obavezama prethodnog premijera”.

Kurti je potvrdio da će 18. maja u Briselu biti održana radna večera između lidera zapadnog Balkana, na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove Žozepa Borelja.

“Danas sam izrazio stav da maj nije primeren jer imamo drugu agendu, ali to se može dogoditi u junu kao prvi sastanak u novom poglavlju razgovora. Ne znam koliko je to prikladno za Srbiju, ali izrazili smo spremnost za principijelan dijalog gde je dijalog jednakih. Naša posvećenost pripremama pokazuje našu ozbiljnost i iskrenost“, rekao je Kurti. 

Slični članci

Back to top button