Politika

Uskoro konačni dogovor Beograda i Prištine ?

Uloga međunarodne zajednice ključna je za poboljšanje odnosa Beograda i Prištine, smatra bivša šefica evropske diplomatije Catherine Ashton.

Ona se nada skorom postizanju sporazuma između dvije strane. “Međunarodna podrška, posebno iz Evrope, ključna je kako bi obje strane dobile povjerenje da mogu da krenu naprijed. Postizanje sporazuma je samo početak. Implementacija i sprovođenje odluka zahtjevaju resurse, a međunarodna zajednica će morati da pomogne”, rekla je Ashtonova u intervjuu za BBC na srpskom.

Ashtonova, koja je bila prva šefica evropske diplomatije, prva osoba koja je uspjela da dovede za sto zvaničnike Beograda i Prištine i koja se našla na prvoj fotografiji u historiji na kojoj su zajedno premijeri iz Beograda i Prištine, rekla je kako se nada da će uskoro videti fotografiju lidera dvije strane – “onu koja će nastati nakon postizanja konačnog dogovora”.

Catherine Ashton, koju mnogi smatraju zaslužnom za potpisivanje Briselskog sporazuma 2013. godine, govorila je i o tome koliko su teški bili pregovori u to vrijeme.

Bivša šefica evropske diplomatije ispričala je i da su tadašnji premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaçi bili veoma nervozni zbog pregovora, ali da su bili uljudni i odlučni da efikasno zastupaju svoj narod.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button