Politika

Bošnjačke stranke ujedinjene u saradnji sa Vučićevom partijom

Radio Slobodna Evropa donosi osvrt na poslednja politička dešavanja u Sandžaku. Prenosimo neke delove pisanja ovog radija.

Bošnjačke partije u Srbiji formirale su dva meseca nakon održavanja lokalnih izbora odvojeno skupštinske većine u skoro svim sandžačkim gradovima sa Srpskom naprednom strankom (SNS) partijom predsednika države Aleksandra Vučića, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Da li je time stavljena tačka na priču o jedinstvu bošnjačkih partija i mogućem zajedničkom nastupu?

U Novom Pazaru, najvećem gradu te regije, okosnica vlasti je Sandžačka demokratska partija (SDP) Rasima Ljajića, zajedno sa SNS.

U Sjenici, udaljenoj 56 kilometara od Novog Pazara, Stranka pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića vodi većinu, u kojoj je takođe i SNS.

Iznenađenje za mnoge je novoformirana vlast u Tutinu na jugozapadu Srbije, koji je decenijama bio bastion Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina, a koji je ostao u rukama ove partije zahvaljujući samo podršci SNS-a.

U Prijepolju na zapadu Srbije su na čelu novoformirane vlasti Vučićeva i Ljajićeva partija, dok je Priboj, na 30 kilometara udaljenosti, primer opštine da sve ove stranke itekao udruženo mogu zajedno da funkcionišu. Vlast u toj opštini činiće većina sastavljena, između ostalih, od odbornika SNS, SPP, SDA i SDP.

Slični članci

Back to top button