Politika

Neuspjeh vladajuće koalicije Angele Merkel, uspjeh Zelenih i radikalne desnice

Biračka mjesta širom Njemačke zatvorena su u 18 sati, a glasalo je 59 posto birača, što je za 11 posto više u odnosu na prethodne izbore

BERLIN (AA) – Vladajuća konzervativno-ljevičarska koalicija pretrpjela je zapažen gubitak glasova na danas održanim izborima za Evropski parlament, dok je radikalna desnica ostvarila značajan uspjeh u odnosu na prethodne izbore održane prije pet godina.

Biračka mjesta širom Njemačke zatvorena su u 18 sati, a državna televizija ARD objavila je kako je glasalo 59 posto birača, što je za 11 posto više u odnosu na prethodne izbore.

Prema rezultatima izlaznih anketa, konzervativni kršćanski blok kancelarke Angele Merkel (CDU/CSU) osvojio je 28 posto glasova, što je zapažen pad u odnosu na 35,3 posto osvojenih glasova na izborima 2014. godine.

Koalicioni partner Angele Merkel Socijaldemokratska partija (SPD) također je ostvarila lošrezultat osvojivši 15,5 posto glasova, a četiri godine ranije su dobili 27,3 posto.

Najveći uspjeh ostvarila je partija Zeleni koja je dobila 22 posto glasova, a na prethodnim izborima za tu stranku glasalo je 10,7 posto birača.

Radikalno desničarski i islamofobni AfD je osvojio 10,5 posto glasova, što je za 3,4 posto više u odnosu na ranije izbore.

Slični članci

Back to top button