Politika

Nepoštovanje bošnjačkih prava

Lukač Zoranić je navela i da SPP upućuje inicijativu za izradu i usvajanje posebnog školskog kalendara za nastavu na bosanskom jeziku "kako se ovakvi i slični incidenti nikada više ne bi ponovili".

NOVI PAZAR, 28. maj 2021.(FoNet) – Stranka pravde i pomirenja (SPP) osudila je danas ponašanje Gradske upravwe Novi Pazar zbog nepoštovanja osnovnih ljudskih prava u vezi sa usklađivanjem radnih obaveza zaposlenih i obaveza učenika i studenata u toku nacionalnih i verskih praznika.

Uz podsećanje da je 11. maja obeležavan Dan bošnjačke nacionalne zastave, a od 13. do 15. maja Ramazanski bajram, SPP u saopštenju navodi da je “neko” u Gradskoj upravi Novog Pazara doneo odluku da u osnovnim i srednjim školama subota, 15. maj bude radni dan.

“Na ovaj način se Bošnjacima šalje poruka da su njihovi praznici i blagdani manje bitni od praznika i blagdana ostalih nacionalnosti u Srbiji, te se ovo može doživeti kao nečija nesposobnost da svoje odluke uskladi sa Ustavom i zakonima ove zemlje ili u goroj meri diskriminatorski čin prema Bošnjacima”, navela je u saopštenju predsednica Odbora za obrazovanje SPP Amela Lukač Zoranić.

Ona je dodala da od gradonačelnika i svih odgovornih lica u Gradskoj upravi Novog Pazara očekuje izvinjenje “za jedan ovakav čin” i mnogo više senzibiliteta za ovakve i slične događaje.

Slični članci

Back to top button