Politika

Bačevac se zalaže za ravnomjernu zastupljenost u pravosuđu

BEOGRAD – Narodni poslanik dr. Muamer Bačevac podržao je danas u Skupštini Adnana Baćićanina i Azru Fetahović, kandidate za tužioce.

„Obzirom da su oba kandidata dugo radili kao stručni sradnici u sudu te da su pretpostavljeni izrazito pohvalno govorili o njihovom radu i znanju kao i činjenica da i ja lično mogu da potvrdim njihovo dugogodišnje pregalaštvo i dostojnost, sa zadovoljstvom najavljujem podršku predloženim kandidatima. Jako me raduje što su oba kandidata bošnjačke nacionalanosti čime se povećava procenat Bošnjaka u pravosuđu o čemu sam često govorio i što ću još mnogo puta ponoviti sve dok god se ne reši problem ravnomjerne zastupljenosti Bošnjaka u pravosuđu naše zemlje,“ istakao je Bačevac.

On je naglasio da, u ovom trenutku, mimo područja Sandžaka, u sudovima republičkog ranga kao i apelacinim sudovima u Beogradu Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, nema ni jednog pripadnika bošnjačke nacionalnosti.

Donedavno u Ustavnom sudu Bošnjaci su bili zastupljeni i bio je jedan sudija Bošnjak. U međuvremenu je došlo do isteka njegovog mandata, tako da danas u nemamo nijednog Bošnjaka u ovim institucijama. Takvo stanje treba što prije menjati – poručio je Bačevac.

“Sudska vlast građanima je najvažnija jer sve što nevalja građani žele ispraviti na sudu. Nama u SDP-u je kristalno jasno da nema ekonomskog razvoja niti pravednog društvenog poretka bez odlučnog poštovanja vladavine prava. Pravedno društvo osnovni je postulat SDP-a”, rekao je Bačevac.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button