Politika

Bošnjaci branili Beograd 1915. od Austrougara

Spomenik Neznanom junaku podignut je u znak sećanja na vojnika Sulejmana Balića

BEOGRAD – Narodni poslanik Muamer Bačevac zatražio je od ministra vojnog i predsednice vlade da prikladnim spomen obeležjem te davanjem imena nekoj od državnih insistucija obeleže herojstvo sandzačkih Bošnjaka, branilaca Beograda u I svetskom ratu.

U odbrani Beograda 1915.godine ogromni doprinos dala su dva bataljona sastavljena od sandžačkih Bošnjaka.

„To su bile elitne jedinice sastavljene od mladića od 20 godina. Njih je činilo oko 1.500 mladih Bošnjaka što je bilo blizu 15 odsto ukupnog broja vojnika koji su branili Beograd. Čuveno je svedočenje o borbama Bošnjaka iz centra Beograda pod komandom Šemsa Midovića iz Sjenice koji herojski brane potez od Narodnog pozorišta do Narodnog muzeja. Pukovnik Radojević sa divljenjem opisuje hrabrost Bošnjaka Šefketa Halilovića iz Sjenice koji je komandovao ratnim čamcem„Pobeda“ i pružio najžešći otpor u tom pravcu prodiranja Austrugara“, reako je Bačevac.

”Više od 1000 Bošnjaka je poginulo braneći Beograd tog oktobra 1915.godine. Ali, nijedna kasarna, nijedna državna institucija, nijedna ulica ne nosi nijedno spomen obeležje niti ime. Ovi mladi, hrabri ljudi koji su dali svoj život za ovu državu zaslužuju bare spomen obeležje u samom centru Beograda, Adi Ciganliji i Dunavskom keju gde su ostavili svoje živote. Pozivam ministra Vulina da da inicijativu kao i ministra Ružića da sa Gradom Beogradom nadje način da neka od ulica u centru Beograda dobije ime ili spomen obeležje po ovim hrabrim Bošnjacima“, rekao je narodni poslanik Muamer Bačevac.

Inače, spomenik Neznanom junaku podignut je u znak sećanja na vojnika Sulejmana Balića iz Duge Poljane koji je pružio herojski otpor 1915. godine.

Slični članci

Back to top button