Politika

SPP ističe temu kontrole finansiranja obrazovanja

BEOGRAD – Narodni poslanici Stranke pravde i pomirenja u Skupštini Srbije podržali su ranije predloženu ideju u Prijedlogu budžeta da se uvećaju prihodi obrazovanja.

Lider SPP Muamer Zukorlić istakao da je pitanje finansiranja obrazovanja, a posebno visokog obrazovanja tema preko koje se ne bi smjelo tako brzo preletjeti.

„Ono što imamo u visokom obrazovanju jeste da je to jedinstven slučaj u cjelokupnom trošenju državnih sredstava, odnosno sredstava građana gdje zapravo imamo državu, odnosno Vladu čija uloga je jedino da novac da i poslije toga mi više ne znamo šta se s tim novcem dešava. Ne morate biti ekonomski stručnjak da samo malo zavirite u to kako se određeni fakulteti na univerzitetima finansirauju, gdje se još pojavljuju tzv. dodatni prihodi, dodatna sredstva, nešto što apsolutno nema uporišta u zakonu”, rekao je Zukorlić.

On je izrazio žaljenje što su država i nadležni organi “prihvatili da budu poraženi od strane određenih struktura, oligarhijskih grupa i pojedinaca koji su se izborili za neku vrstu nadzakonskog statusa.”

Slični članci

Back to top button