Politika

Šarec u Beogradu: Slovenija podržava proširenje EU na Zapadni Balkan

Premijer Slovenije izrazio je podršku evrointegracijama regiona i ponovio da takse koje je uvela Priština nisu dobar put

BEOGRAD (AA) – Premijer Slovenije Marjan Šarec izjavio je danas da Slovenija podržava proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan i da smatra da Srbija zaslužuje da bude deo EU,.

On je na konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić ocenio da je EU “nešto najbolje što se Evropi desilo”.

Šarec je rekao da je Slovenija dobar prijatelj regiona koji dobro poznaje probleme koji postoje i da zato nastavlja da podržava proširenje na Zapadni Balkan.

On je ocenio da se ulazak u EU neće dogoditi preko noći i da je to dugotrajan proces, da treba sprovesti reforme, ali da je za reforme potrebno dobiti neki podsticaj.

Šarec je rekao da se priprema zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije i da veruje da će se redovno raditi na otvorenim pitanjima kojih je malo, kao i da je dogovoren susret privrednika dve zemlje.

Govoreći o taksama Prištine, Šarec je ponovio da to “nije dobar put” i da takse treba ukinuti kako bi se razgovaralo i dodao da veruje da će se u bližoj budućnosti razgovori Beograda i Prištine nastaviti, jer je najgora opcija ako dijaloga ne bude.

“Verujem da će se dijalog nastaviti”, rekao je Šarec.

Premijeri Srbije i Slovenije ocenili su da dve zemlje imaju dobru ekonomsku i političku saradnju.

Premijerka Brnabić izjavila je da očekuje rast slovenačkih investicija u Srbiji i zahvalila Sloveniji na podršci evrointegracijama i to što nikada nije uslovljavala Srbiju u vezi sa poglavljima, već je davala i tehničku podršku.

Brnabić je istakla da je Slovenija jak zastupnik proširenja EU.

Ona je rekla da su Srbija i Slovenija potpisale sporazum o zapošljavanju radnika iz Srbije u Sloveniji i da taj sporazum stupa na snagu 1. septembra.

“Ako ljudi žele da odu, važno je da odu kontrolisano, da imaju pravnu i materijalnu sigurnost, i da ako nešto krene loše da Vlade mogu adekvatno da reaguju, to je poenta sporazuma”, rekla je Brnabić.

Ona je zahvalila Šarecu na jasnom stavu o taksama koje je Priština uvela na robu iz Srbije i BiH, da takva odluka ne doprinosi regionalnoj stabilnosti i pronalaženju kompromisnog rešenja za kosovski problem kroz dijalog.

“Imamo različit pogled na pitanje nezavinsoti Kosova, rauzumemo i poštujemo stav Slovenije, ali nam je važno da i oni razumeju naš stav i da znaju šta se dešava na Kosovu i da Priština nije predvidiv partner”, naglasila je Brnabić.

Ona je dodala da je važno da članice EU prepoznaju da Priština krši ne samo CEFTA, već i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Brnabić je istakla i da je Srbija iskreno posvećena evropskim integracijama i da je to strateški cilj Srbije.

“Mislimo da zaslužujemo da brže napredujemo u evrointergacijama”, rekla je Brnabić.

Slični članci

Back to top button