Kultura

Preminuo istaknuti bh. književnik Hadžem Hajdarević

Istaknuti bosanskohercegovački književnik Hadžem Hajdarević je preminuo u 68. godini.

Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu te studij jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu, također u Sarajevu. Objavio je 12 knjiga poezije. Knjige odabranih Hajdarevićevih stihova objavljene su na bugarskom, francuskom, engleskom, slovenskom, poljskom i njemačkom jeziku. Prevođen je i na arapski, flamanski, mađarski, makedonski, danski, ruski, italijanski, turski, ukrajinski i druge jezike.

Dobitnik je više književnih nagrada: Nagrada Trebinjskih večeri poezije (1981.), Nagrada Skender Kulenović (1996.), Planjaxova nagrada za najbolju knjigu pjesama (2005.), nekoliko bh. i regionalnih nagrada za najbolju kratku priču…

Jedan je od autora Rječnika bosanskog jezika te koautor Pravopisnog priručnika bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika s osnovama gramatike. Autor je ili koautor više čitanki za osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini.

Bio je član Društva pisaca Bosne i Hercegovine, član bosanskog PEN-a te, od obnoviteljskog osnutka, član Matičnog odbora Kulturnog društva Bošnjaka Preporod. U toku rata uređivao je Muslimanski glas, a nakon združivanja ovog lista s Ljiljanom bio je odgovorni urednik Ljiljanovog izdanja u zemlji.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button