Sport

Emir Muratović isplivao normu za Olimpijske igre

Uvijek kada me neko pita odakle si, govorim da sam iz Bosne. Ovdje sam rođen, ovdje mi je krv, ne bih plivao ni za koga drugog, rekao je talentovani plivač Emir Muratović

BANJA LUKA – Emir Muratović (22), reprezentativac Bosne i Hercegovine isplivao je normu za Olimpijske igre koje se 2020. godine održavaju u Tokiju, kao i za Svjetsko prvenstvo koje će se ove godine održati u Južnoj Koreji.

“Nisam planirao to uraditi, samo je došlo, jer uvijek pokušavam vremena da popravim”, ispričao je Muratović i dodao da se obradovao kada je čuo da je isplivao norme za Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo.

Na takmičenju “Banjaluka Open 2019” Muratović je postavio državne rekorde u disciplinama 50 i 100 metara slobodnim stilom, kao i na 50 metara leđnim stilom. Muratović je i prošle godine ostvario značajne rezultate, kada je predstavljao BiH na Evropskom prvenstvu, ali na takmičenju održanom prošlog vikenda ostvario je značajan napredak. Na pitanje kako je došlo do toga, odgovorio je:

“Zato što sam prvi put na svom fakultetu plivao prije nego što sam došao ovdje. Prije sam plivao sam u malom bazenu 25-metarskom, a ove godine sam prvi put mjesec dana plivao za svoj fakultet, imao 50 metarski bazen i to mi je bila najveća pomoć”, ispričao je Emir.

Na početku razgovora izvinio se jer naš jezik ne govori dovoljno dobro, obzirom da se njegova porodica preselila iz Tuzle, u kojoj je rođen, u Ameriku. Tada je imao oko tri godine, a trenutno živi na Floridi gdje je zadovoljan svim osim vrućinom. U BiH dolazi najmanje jednom godišnje a ne propušta veliki međunarodni plivački miting.

Plivanje je počeo trenirati u srednjoj školi, odnosno trenira skoro sedam godina, ali činjenica da pliva za BiH znači mnogo.

“Zato što sam rođen ovdje, uvijek kada me neko pita odakle si, govorim da sam iz Bosne. Ovdje sam rođen, ovdje mi je krv, ne bih plivao ni za koga drugog”, rekao je ovaj mladi plivač.

Njegovi posljednji rezultati oduševili su ostale plivače koji su mu redom čestitali, a najmlađi su iskoristili priliku da se fotografišu sa njim, što ga je iznenadilo.

“Drago mi je puno što su došli kod mene, nisam baš navikao na to, ali bude mi drago kada mi neko dođe čestita, što su mlađi još bolje, želim da im budem dobar uzor koliko god mogu biti”, rekao je Emir Muratović.

Na pitanje zašto voli plivanje, odgovara da ne zna:

“Uvijek sam volio da budem u vodi. Kada smo došli u Ameriku imao sam bazen kod kuće, pa sam svaki dan plivao, nisam propustio ni jedan dan. Uvijek mi se sviđalo plivanje, dobro se osjećam u vodi”.

Slični članci

Back to top button