Sport

Najbolji bh. košarkaši Jusuf Nurkić i Džanan Musa dobili diplomatske pasoše BiH

Saigrač Jusufa Nurkića iz reprezentacije Džanan Musa član je NBA ekipe Brooklyn Netsa. Musa je s kadetskom košarkaškom reprezentacijom Bosne i Hercegovine osvojio zlatnu medalju na Evropskom kadetskom prvenstvu 2015. godine u Litvaniji

SARAJEVO (AA) – Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uručila je danas diplomatske pasoše bosanskohercegovačkim reprezentativcima u košarci Jusufu Nurkiću i Džananu Musi, javlja Anadolu Agency (AA).

Najbolji bh. košarkaš i član NBA ekipe Portland Trail Blazers Jusuf Nurkić ostvaruje već godinama velike rezultate na košarkaškim terenima, a trenutno je jedan od najboljih centara u svijetu.

Njegov suigrač iz reprezentacije Džanan Musa član je NBA ekipe Brooklyn Netsa. Musa je s kadetskom košarkaškom reprezentacijom Bosne i Hercegovine osvojio zlatnu medalju na Evropskom kadetskom prvenstvu 2015. godine u Litvaniji.

Turković je izrazila zadovoljstvo što je ugostila dva mlada i uspješna čovjeka koji su svijetli primjer novim generacijama u BiH.

Prema njenim riječima, Jusuf i Džanan su djeca Bosne i Hercegovine koja godinama donose radost u naše domove. Zbog toga je, istakla je Turković, iskoristila svoje pravo da kao ministrica vanjskih poslova BiH dodijeli diplomatske pasoše ovoj dvojici uzornih sportista.

“Dvojici najboljih ambasadora BiH. Mi smo ponosni na njih, a znam da će Jusuf i Džanan ponosno nositi diplomatski pasoš baš kao što ponosno nose dres naše reprezentacije koja zauzima posebno mjesto u njihovim srcima. Vi ste ponos naše zemlje”, kazala je Turković navodeći da oni danas dostojanstveno predstavljaju našu domovinu u NBA ligi i uvijek ponosno ističu da su iz BiH.

Nurkić je rekao da “nije nikada sanjao, kada je krenuo iz Svojata, malog sela iz Bosne i Hercegovine, da će imati priliku da dobije nešto od države”.

Ali, kako je kazao, sve je moguće pa i to da iz jednog malog mjesta dođeš do najbolje košarkaške lige.

“Zahvaljujem se ministrici Turković što je iskoristila pravo i dodijelila nam pasoše koji će nam olakšati putovanja i mislim da ćemo napravit samo još bolji uspjeh”, dodao je Nurkić.

Musa je poručio da će nastaviti da doprinosi BiH.

“Ponosan sam što sam danas ovdje. Riječima ne mogu opisati koliko ja volim ovu državu BiH. Zahvaljujem se ministrici na ovom nevjerovatnom za mene podvigu”, rekao je Musa navodeći da je mišljenja da je diplomatski pasoš nešto čime bi se svaki Bosanac i Hercegovac ponosio.

Poručio je da će nastaviti da doprinosi BiH koliko god je to moguće.

Slični članci

Back to top button