Sport

Tokio: Korona virus neće ugroziti održavanje Olimpijskih igara

Olimpijada se otvara za nešto više od pet mjeseci, a baklja sa olimpijskim plamenom sljedećeg mjeseca počinje put kroz Japan

TOKIO (AA) – Organizatori Ljetnih olimpijskih igara u Tokiju ove godine na sastanku sa predstavnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) ponovili su svoju jasnu poruku da održavanje igara neće spriječiti širenje korona virusa iz susjedne Kine.

Yoshiro Mori, predsjednik Organizacionog odbora igara, naglasio je da ne razmatraju otkazivanje ili odgađanje Olimpijade.

“Dopustite mi da to razjasnim“, rekao je Mori.

Olimpijada se otvara za nešto više od pet mjeseci, a baklja sa olimpijskim plamenom sljedećeg mjeseca počinje put kroz Japan, što je jasan signal da je najveći sportski događaj u svijetu sve bliže.

Iako u Japanu nije bilo smrtnih slučajeva pripisanih novom virusu, zvaničnike Tokija i MOK-a očito je uhvatila nervoza. Među zvaničnicima na sastanku u Tokiju bio je i doktor Richard Budgett, direktor MOK-a za medicinu i naučno istraživanje.

Prošle sedmice Toshiro Muto, izvršni direktor Organizacionog odbora igara, rekao je da je ozbiljno zabrinut da bi širenje korona virusa moglo ugroziti olimpijski zamah. Međutim, dan kasnije je kazao da je siguran da će igre biti održane.

Zbog epidemije korona virusa u srijedu je otkazana trka šampionata Formule 1, koja se trebala održati u aprilu u Shanghaiju.

Slični članci

Back to top button