Sport

Odbojkaš Irfan Hamzagić za nemački radio WDR

Hamzagić je odbojku zavoleo u svojoj osnovnoj školi „Rifat Burdžević Tršo“, na sekciji kod nastavnika fizičkog vaspitanja Suada Čilovića.

Pronaći svoj poziv i odazvati mu se sa velikom ljubavlju obično uspeva najpredanijima. Dvadesetsedmogodišnji novopazarski odbojkaš Irfan Hamzagić već petnaest godina predano igra odbojku, a od toga deset godina se profesionalno bavi ovim sportom.

Za to vreme je igrao u klubovima Srbije, Crne Gore, Turske, Francuske a sada i Nemačke. Naime, od ove sezone Irfan je i zvanično igrač odbojkaškog kluba „Eltmann“ iz Bavarske, istoimenog bavarskog grada. Na pitanje da li je očekivao da će igrati u jednom nemačkom klubu Irfan kaže da nikada ne očekuje poziv nekog određenog kluba, ali da želi spremno da dočeka sve sezone koje su pred njim, posebno novu sezonu u Nemačkoj. Vežba pre- i popodne, pazi na ishranu, druženja su vremenski ograničena, na vreme odlazi na spavanje. Irfan objašnjava:

„To je ta želja, kad neko kaže da hoće baš vas u ekipi, to je neka želja za treningom preko leta, kad svi idu na more, svi šetaju, mi treniramo, to je naš život.“

Za svaku novu sezonu Irfan se priprema sa istom predanošću ali su mu draži treninzi u toku sezone, jer tada trenira u društvu. Tako upoznaje druge igrače, otkriva prijateljstva, ali je fokusiranost na trening identična: dok traje trening Irfan kaže da mu kroz glavu prolaze razne misli. O odbojci, naravno.

„Mnogo toga prođe kroz glavu, pa najviše o utakmicama koje nadolaze i koje će da budu u bliskoj budućnosti. Postoje tu ekipe koje su favoriti u odnosu na nas, tako da prema tim ekipama uvek imamo razmišljanje na većem nivou od ekipa koje su u našem rangu. Tako da većinom je odbojka u pitanju. Kroz glavu mi se mota samo odbojka. (smeh)“

Irfan ne voli da gleda utakmice u kojima je igrao, ali mu je drago kada posle odigrane utakmice vidi svoju majku i porodicu kako isti taj meč gledaju na televiziji. Ipak, ponekad mora da pogleda delove svojih utakmica sa trenerima i ostalim igračima iz tima. Irfan napominje da je to posebno važno kada klub odlučuje koju taktiku da koristi u igri sa protivničkom ekipom. Ta taktika ostaje tajna sve do posle utakmice:

„Znači, bukvalno to ostaje neka tajna naša, ali dosta puta posle utakmice, onako sa protivničkim igračima sa kojima smo prijatelji iz prethodnih klubova, ili se znamo sa nekih kampova, nebitno, onako čujemo: Mi smo imali tu taktiku, a nekad kažemo i malo pogrešno, onako da ih malo zezamo, da u suštini bude zanimljivo posle utakmice.“

photo: FB

Irfan Hamzagić je odbojku zavoleo u svojoj osnovnoj školi „Rifat Burdžević Tršo“, na sekciji kod nastavnika fizičkog vaspitanja Suada Čilovića. Irfanova fascinacija odbojkom od tada nikada nije prestala, naprotiv, kaže da je iz godine u godinu sve jača.

Slični članci

Back to top button