Sport

Rasizam u engleskom fudbalu

Fudbaleri engleskih klubova Rashford, Pogba, Abraham i Meite bili su meta rasističkih napada na društvenim mrežama, a menadžer Manchester Uniteda Solskjaer kazao je da je ludost da se o tom problemu govori i 2019. godine

LONDON (AA) – Sve češći rasistički napadi brinu rukovodstvo engleske Premier lige, a posljednja žrtva takvog napada bio je mladi napadač Manchester Uniteda Marcus Rashford.

Tim s “Old Trafforda“ poražen je u jučerašnjem meču od Crystal Palacea, a 21-godišnji engleski reprezentativac Rashford nije uspio realizirati penal u 70. minuti meča.

Rashford se zbog promašenog jedanaesterca našao na udaru rasističkih napada na društvenim mrežama. Skoro identičan slučaj zabilježen je i prethodne sedmice kada je zbog promašenog penala žrtva rasističkih napada na društvenim mrežama bio francuski fudbalski as Paul Pogba.

Prošle sedmice su, također, zbog promašenih penala na meti rasista na društvenim mrežama bili i napadač Chelseaja Tammy Abraham i Readingov fudbaler Yakou Meite.

“I prošle sedmice smo pričali o ovom problemu. Moramo stati, nemam riječi. Mnogo antirasističkih kampanja je provedeno, ali napadači se sada kriju iza lažnih identiteta na društvenim mrežama. Ludost je da u 2019. godini govorimo o rasizmu“, kazao je šef stručnog štaba Manchester Uniteda Ole Gunnar Soskjaer.

Slični članci

Back to top button