Društvo

Peti napad na Emira Pilava u Pljevljima

Za fizički i verbalni napad na Emira Pilava iz Pljevalja i njegovog oca čula je cijela regija. Uz povike “Turci selite se i nestaćete s ovih prostora”, nepoznati muškarci iz slavljeničke kolone, nekoliko dana unazad, nasrnuli su na njega. Sve je prijavio nadležnom Tužilaštvu.

Čeka konačni ishod. No, rijetko ko izvan Pljevalja zna, da je ovo, tvrdi Emir, peti napad ovakve vrste na njega u posljednjih pola godine. No, ovoga puta, bilo je najgore.

“Sve se to nekako odigralo u ta tri dana, to je za nas bila vječnost pogotovo kod starijih ljudi koji su pretrpjeli taj teror devedesetih godina, koji smo hvala Bogu zaustavili ali koji izgleda da se polako budi ovdje i moramo ne samo građani Pljevalja, Crne Gore, institucije koje imaju veliku odgovornost ovdje i političari koji su doveli do ove situacije, moraju uraditi sve kako bi se svaki građanin Pljevalja i Crne Gore osjećao bezbijednim”, rekao nam je Emir Pilav, Bošnjak iz Pljevalja

Razbijena vrata prostorija Islamske zajednice su popravljena. No, u glavama Bošnjaka ostala je poruka: “Pljevlje biće Srebrenice”. Udaljili smo se od Husein-pašine džamije. Od kuće do kuće u jednom većinski bošnjačkom naselju naišli smo na otpor. Niko ne želi govoriti. Kažu: lako je vama, vi odlazite, mi ostajemo.

“Bježi, nećemo da pričamo ne smijemo, ma nije ne smijemo, sin mi je rekao nemoj ništa da pričaš”, kazala je jedna građanka.

Efendija Samir Kadribašić kaže – prvi put sam bio u situaciji da ne znam šta ljudima reći i kako im pomoći. Pa ni svojoj porodici.

“Kada imate situaciju da ispod vašeg prozora dođe neko da pjeva četničke pjesme znajući da vi živite tu, vidite da vam razvlače četničku zastavu preko auta, u tom momentu dođete u situaciju da bukvalno ne znate na koji način da pomognete prvenstveno sebi a onda i svojoj porodici i svojim sugrađanima”, naglasio je Samir Kadribašić, efendija.

Neprimjerene scene, neprimjereno slavlje, ali situacija se smirila, kaže gradonačelnik Igor Golubović:

“Bilo je prilično mučno, prilično poražavajuće i prilično opominjuće, s obzirom da smo svi zajedno to preživjeli u jednom periodu za koji smo mislili da smo ga zaboravili, siguran sam da političke partije bilo da je riječ o vlasti ili opoziciji, to nisu željele”.

Politički predstavnici i o ovome odgovornost prebacuju s jednih na druge. Za to vrijeme, stanovništvo ovog mjesta se ionako iseljava.

“Nije problem samo Pljevalja nego Sjevera Crne Gore, mladi odlaze odavde, zbog nezaposlenosti najviše zbog nekih drugih stvari, možda će sad i malo više ići iz razloga što se dešavaju ove stvari. Trudimo se da taj egzodus zaustavimo jer ipak su Pljevlja lijep grad”, rekao je Emir Pilav.

Ministar policije Pljevlje je posjetio danima nakon prvih incidenata. Danas je, za razliku od kritičnih večeri, osjetno prisustvo policajaca na ulicama. Posebno ispred Husein-pašine džamije.

tekst i photo: N1

Slični članci

Back to top button