Društvo

Početak školske godine, ispit za celo društvo

Član Kriznog štaba i epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je danas da je početak nove školske godine veliki prelomni trenutak i ispit za kompletno društvo i obrazovni sistem.

„Moramo se spremiti i biti odgovorni. I roditelji i radnici u obrazovanju. Od dece možemo zahtevati dobru saradnju i da ih dobro edukujemo, a zdravstveni sistem mora da pomogne”, rekao je Tiodorović za Radio televizije Srbije (RTS).

Dodao je da misli da je mnogo važno da deca od prvog do četvrtog razreda krenu u školu, zbog toga što će to za njihov razvoj biti presudno, kao i da će se poštovati predlozi prosvetnih radnika, prenosi Beta.

Govoreći o borbi protiv korone, on je naveo da se pi-si-ar i serološki „eliza” testovi mogu obaviti u svim referentnim laboratorijama, a da odluka o testiranjima u privatnim laboratorijama tek treba da se donese.

Tiodorović je izjavio da su sve informacije o pi-si-ar i serološkim testovima bile objavljene na vreme.

Naveo je da su detalji pi-si-ar testiranja jasni u celom svetu, a da ne mora da znači da je serološki „eliza” test koji treba da bude pozitivan na antitela potpuno siguran.

„Uglavnom se ti testovi mogu dobiti u svim laboratorijama. Što se tiče pi-si-ara, to se zna. Svuda gde su klinički centri, gde su velike laboratorije, zatim veterinarski instituti koji rade širom Srbije. Izuzetno dobro to rade. Može se reći da dobar deo naših bolnica, odnosno odgovarajućih zavoda za javno zdravlje poseduje testove”, kazao je Tiodorović.

Slični članci

Back to top button