Društvo

Portal Free media odbija novac sa konkursa za medije

Da profesionalizam i etika novinarske profesije još uvek žive i u Novom Pazaru dokaz je portal Free media koji je saopštio da će, ukoliko raspodela novca namenjenog medijskim projektima koje finansira Grad Novi Pazar ostane kao što je predložena, odbiti novac koji je komisija predložila za njihovo finasiranje.

Taj medij je naveo da sufinansiranje njihovog projekta (sa (700.000 dinara) neće prihvatiti “zbog nepravedno raspoređenog novca građana, po kojem bi preko 80 odsto sredstava dobio jedan privatni medij”.

Free media naglašava da nisu nezadovoljan iznosom koji je komisija predložila za sufinansiranje njihovog projekta, već da se nezadovoljstvo odnosi “isključivo na ostale učesnike ovog konkursa”.

Komisija za sprovođenje Konkursa za sufinansiranje medijskih projekata predložila je danas da najviše novca (32,25 miliona dinara) i ove godine dobije Radio televizija Novi Pazar (RTVNP).

Ostalih 16 medija i udruženja koja se bave proizvodnjom medijskih sadržaja dobili su ukupno 6,75 miliona dinara ili nešto više od 17 odsto.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) apelovalo je u ponedeljak na članove komisije u Novom Pazaru da sredstva raspodele srazmerno, poštujući zakonska pravila i omogućavajući medijski pluralizam.

U tom saopštenju NUNS je naveo da Televizija Novi Pazar dobija “nesrazmerno visoke sume novca” na medijskim konkursima i da to ugrožava medijski pluralizam u gradu.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac za članove Komisije imenovao je Željka Dulanovića, ispred Udruženja medija i medijskih radnika, Ediba Honića kao predstavnika Udruženja novinara Srbije, Slobodana Đurića kojeg je kandidovalo Udruženje sportskih novinara Srbije, Muharema Mutabdžiju ispred Asocijacije nezavisnih lokalnih medija “Lokal press” i Vojkana Ristića kao nezavisnog stručnjaka.

Jedan od kandidata čija prijava za člana komisije nije prihvaćena tražio je poništavanje Rešenja o imenovanju Komisije za ocenu medijskih projekata.

Radio Sto Plus

Kazaljka

Slični članci

Back to top button