Društvo

POPUŠTANJE MERA?

Dok je trajala sednica Kriznog štaba, pojedini mediji su objavili vesti da je Krizni štab završio sednicu i da je "prelomio" da se tržni centri otvaraju od ponedeljka, ali bez otvaranja kafića u njihovom sastavu.(kraj) ivt

Krizni štab je na današnjoj sednici doneo odluku da od ponedeljka, ukoliko se nastavi pad obolelih od kovida, počnu da rade tržni centri i da đaci krenu u školu od 19. aprila, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Epidemiološka situacija je i dalje vanredna, mada imamo tendenciju smanjenja broja novozaraženih, a uočava se i da se odnos izmeđju prijema i otpusta u kovid bolnicama kreće polako u korist otpusta , dok se u kovid ambulantama smanjuje broj prvih pregleda.

Bolnice su i dalje pune i pod opterećenjem, ali ako se ova tendencija pada nastavi, možemo razmišljati da neke od mere mogu biti popuštene, dodao je Tiodorović.

Tržni centri mogu da počnu da rade od ponedeljka, naveo je Tiodorović i istakao da ugostiteljski objekti sa baštom i na otvorenom možda mogu da rade, dok zatvoreni objekti to ne mogu.

On je rekao da je vreme da se onlajn nastava smanji i svede na lokalne procene u mogućim žarištima i da se od 19. aprila đaci vrate u klupe.

Imamo teške slučajeve i kod dece, ali je procena da je to ispod onog dela da bi se reklo da su deca ugroženi deo populacije, dodao je Tiodorović.

On je istakao da je akcenat i dalje na merama, koje su dobro poznate, od nošenja maski i na otvorenom ako ste u gužvi, fizička distanca i higijena.

Odlično nam se odvija vakcinacija proteklih dana, odziv je dobar i to je rešenje situacije, rekao Tiodorović koji smatra da ako se nastavi taj trend za mesec do dva bi se postigao imunitet.

Na pitanje o okupljanju na stadionu Crvene zvesde, Tiodorović je rekao da svaki član Kriznog štaba treba da se ponaša shodno onome što donosimo svi zajedno.

Individualna odgovornost je važna, mi treba da budemo primer stanovništvu, rekao je Tiodorović.

Izvor:FoNet

Slični članci

Back to top button