Društvo

U Zenici obilježena 75. godišnjica pobjede nad fašizmom

- Borbe za oslobođenje Zenice od fašističkog okupatora u Drugom svjetskom ratu počele su 11. aprila 1945. godine

ZENICA (AA) – Polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima Papirna i Kameni spavač u Zenici obilježen je 12. april, Dan oslobođenja Zenice od fašističkog okupatora.

Delegacije Grada Zenica, političkih partija te Udruženja antifašista i boraca NOR-a Zenice položile su cvijeće na ova dva spomen-obilježja, a zbog trenutne epidemiološke situacije, obilježavanju nisu prisustovali građani.

Rašid Isaković, predsjednik Udruženja UBNOAR-a Grada Zenica, rekao je kako je Zenica oslobođena na današnji dan prije 75 godina zaslugama 10 divizije, 11. i 13. Krajiške brigade i Zeničkog partizanskog odreda.

“Prije 75 godina oslobođen je naš grad od fašističkog okupatora. U oslobođenju našeg grada učestovale su 10. divizija, 11. i 13. Krajiška brigada i Zenički partizanski odred. U grad su prvi ušli Krajišnici, 4. i 5. bataljon. Borbe su počele 11. aprila u jutarnjim satima, a najžešće borbe su bile južno od Zenice, na brdima gdje su bila jaka uporišta neprijatelja. Sjeverno od Zenice, na području Tetova i Gradišća, jake neprijateljske snage su davale otpor, odnosno štitile svoje jedinice koje su se povlačile prema Doboju cestovnom komunikacijom Zenica-Tetovo-Doboj, te prugom Zenica-Doboj. Ovom prilikom, želim čestitati svim građanima Zenice Dan oslobođenja Zenice”, rekao je Isaković.

Slični članci

Back to top button