Društvo

EU PRO: Preko 120.000 evra za Novi Pazar i Tutin

Evropska unija (EU), preko razvojnog programa EU PRO, dodelila je preko 122.000 evra za zajednički projekat razvoja geografskih informacionih sistema (GIS) Novog Pazara i Tutina, saopšteno je danas.

U saopštenju se navodi da će EU pružiti podršku procesu uvođenja i razvoja GIS-a kroz nabavku softvera i hardvera, kao i druge računarske opreme.

“Ovim će se lokalnim samoupravama omogućiti da na jednom mestu prikupljaju, obrađuju i upravljaju prostornim podacima i tako bolje planiraju razvoj, donose odluke i raspolažu resursima”, stoji u saopštenju.

Projekat Novog Pazara i Tutina, koje će ove dve lokalne samouprave sufinansirati sa blizu 22.000 evra, usmeren je na unapređenje postojećeg i uspostavljanje integrisanog GIS-a, dok će analiza prostornih i drugih podataka i izrada specijalizovanih aplikacija omogućiti bolje upravljanje postojećim resursima i njihovu promociju sa ciljem privlačenja investicija.

EU PRO je za realizaciju 19 projekata razvoja i unapređenja GIS-a u 34 lokalne samouprave izdvojio preko dva miliona evra.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je da EU podržava sve napore Vlade Srbije u digitalizaciji i uspostavljanju e-usluga.

“U skladu sa tim GIS će pružiti nove mogućnosti lokalnim samoupravama da prikupljaju i koriste raznovrsne geografske podatke koji će povećati efikasnost u pružanju usluga građanima i investitorima”, poručio je Fabrici, a prenosi Radio Sto Plus

Slični članci

Back to top button