Društvo

U Novom Pazaru održana revija kostima Anadolije

Nakon Beograda i Novog Sada revija unikatnih nošnji sa motivima bogatog naslijeđa turske kulture održana u Novom Pazaru

NOVI PAZAR (AA) – U Novom Pazaru je večeras održan program “Odsjaj boja Anadolije” u okviru kojeg je priređena modna revija nošnji iz Anadolije iz perioda Seldžuka i Osmanlija.

Nakon Beograda i Novog Sada revija unikatnih nošnji sa motivima bogatog naslijeđa turske kulture, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske, a u organizaciji Instituta za sazrijevanje (Izmir Olgunlasma Enstitusu) i saradnju Kulturng centra Novi Pazar, grada Novog Pazara, Centrom za tursku kulturu Novi Pazar i Bošnjačkog nacionalnog vijeća, prikazana je u sali Glavnog ureda Bošnjačkog nacinalnog vijeća.

Kolekciju autentične nošnje od svile i kadife i satena iz raznih krajeva Anadolije nosili su djevojke i mladići iz KUD Novi Pazar. Na kostimima su prikazani specijalni dizajni, spojeni su ukrasni detalji, ornamenti, deseni koji su upotreblajavani u arhitektonskim djelima i tradicionalni motivi turske kulture.

Direktor Uprave za obrazovanje ministarstva prosvjete Ahmet Vefa Guler je istakao da ova revija nosi poruku zbližavanja društava i kultura te da nisu važne riječi neprijatelja nego šutnja prijatelja.

“Vama smo iz Anadolije donijeli vodu, iz raznih krajeva, ako prihvatate. Iz Sakarye, Kizilirmakta, Firata…da bi zalijevali sjeme kako bi iznikle mlade stabljike. Sa uživanjem posmatrajte”, rekao je simbolično turski zvaničnik.

Direktorka Instituta za sazrijevanje iz Izmira Sule Ay je rekla da je sve proteklo na visokom nivou.

“Uspjeli smo na najljepši način da prezentujemo tursku kulturu. Zaista smo se osjećali lijepo. Ovdje u Novom Pazaru i Sandžaku smo prihvaćeni s ljubavlju. Sve proteklo u ushićenju, zaista nam je drago što smo došli u Novi Pazar”, kazale je ona.

Modna kretaorka i likovna umjetnica kaligrafije iz Novog Pazara Selma Mekić je kazala da je raduje što se nešto ovako umjetnički i civilizacijski vrijedno predstavlja u njenom gradu.

“Posebno me oduševila odora sa tugrom sultana, kaligrafski izvedena. To je nešto što me fascinira i zanima. Ova izložba mi je dodatna inspiracija. Drago mi je što sam imala priliku ovo da vidim. Čestitam organizatorima”, poručila je ona.

Program u Srbiji pod nazivom “Odsjaj boja od Anadolije do Vojvodine: Izložba kostima Anadolije”, održan je u cilju bogaćenja odnosa između Srbije i Turske i isticanja zajedničkh kulturnih elemenata.

Najavljeno je da će u narednoj godini, u saradnji Ministarstva kulture Srbije i Instituta za sazrijevanje iz Izmira biti predstavljeni kostimi iz Srbije.

Slični članci

Back to top button