Magazin

Volkswagen objavio zvaničnu skicu Golfa VIII i teaser unutrašnjosti

Kompanija Volkswagen je u PDF dokument od 39 strana koji se odnosi na njen događaj Annual General Meeting uvrstila skicu eksterijera Golfa VIII, kao i teaser njegove unutrašnjosti.

Ovo je prvi zvanični uvid u ono što donosi osma generacija Golfa, koja će prema najavama iz Volkswagena postaviti nove standardne u klasi kompaktnih automobila. Također ovo je prvi put da su se pojavili renderi koji značajno otkrivaju evoluciju u dizajnu i revolucionarnu unutrašnjost.

Dosad smo vidjeli brojne špijunske fotografije, pa Volkswagenove skice nisu nikakvo iznenađenje. Treba imati na umu da je dizajn na skici malo pretjeran te da automobil definitivno neće imati ovako velike naplatke. U svakom slučaju je dobro što smo napokon dobili zvanični uvid u izgled novog Golfa koji nagovještava šta možemo očekivati od “prave stvari”.

Teaser unutrašnjosti obećava da će Golf 8 biti bogato opremljen tehnologijom. Broj fizičkih dugmadi je drastično smanjen te je njihovu funkciju preuzeo ekran osjetljiv na dodir. Infotainment sistem je smješten desno od potpuno digitalnog instrument klastera koji nije velik kao 15-inčni ekran kod Touarega, ali uopće nije mali.

Čini se da će se između ventilacijskih otvora naći samo četiri fizička dugmeta, kao i jedan u sredini za uključenje sva četiri žmigavca. Kontrole klime su vjerovatno integrisane u ekran osjetljiv na dodir, iako bi vozači mogli imati direktniju kontrolu sudeći po plavim i crvenim linijama ispod ekrana. Možda se radi o linijama osjetljivim na dodir.

Niže na centralnoj konzoli je velika ostava pokrivena poklopcem, a neće biti iznenađenje ako dno bude imalo funkciju bežičnog punjenja smartphonea. Iznad i ispod male ručice automatskog mjenjača nalaze se tradicionalna dugmad, a jedno od njih pripada elektronskoj kočnici za parking. Desno je vertikalni slot koji nudi prostor za ostavljanje sitnica.

Što se tiče upravljača, on sadrži dugmad desno i lijevo od Volkswagenovog loga, ali nije poznato da li se radi o standardnim dugmadima ili onim osjetljivim na dodir. Ispod dugmadi su slajderi za kontrolu glasnoće i slično.

Lijevo od instrument klastera je još jedan manji ekran koji bi mogao služiti kao zamjena za prekidač svjetala.

U pomenutom dokumentu se navodi da će Golf VIII biti predstavljen u oktobru u Wolfsburgu te da koristiti blagi hibridni sistem, kao i kopresovani prirodni gas u slučaju verzije Golf TGI. Osim benzinskih, dizelskih i CNG verzija, VW će prodavati i plug-in hibridne modele s maksimalnim dometom od 50 km ako se koristi samo električna energija.

Slični članci

Back to top button