Specijal

Kinezi osposobili najveću antenu u Aziji koja treba da prima podatke sa prve misije na Mars

Kineska pokretna reflektorska antena širine 70 metara prošla je sve operativne provere i spremna je da primi signale sa letelice „Tjanven-1“ koja bi sledeće nedelje trebalo da uđe u orbitu Marsa.

Izgradnja ovog radio teleskopa, koji je najveći u Aziji, započela je 2018. godine u severnoj kineskoj pokrajni Tijandžin, a završena je na na vreme jer se letelica na misiji „Tjanven-1“ približila Marsu.
Nova antena ima oblik tanjira. Sastoji se od 1.328 panela i ima 70 metara u prečniku. Ipak, za 30 metara je manja od najveće svetske pokretne antene koja se nalazi u Sjedinjenim Državama.

Kina je do sada koristila tri antene koje imaju prečnik od 35 do 50 metara u Pekingu i Kunmingu, ali one nisu bile dovoljno snažne da osiguraju kvalitetan prijem podataka sa Marsa koji je trenutno udaljen 180 miliona kilometara od Zemlje.

Kada se Zemlja i Mars nađu na suprotnim stranama Sunca, udaljenost njihovih orbita bude oko 400 miliona kilometara. Ovom antenom Kina će uspeti da poveže sva četiri teleskopa i povećati njihove mogućnosti.

Letelica „Tjanven-1“ je lansirana u julu 2020. godine, a u gravitaciono polje Marsa stiže 10. februara gde će obaviti potrebne manevre zaustavljanja.

Cilj Kineske nacionalne svemirske agencije je da na površinu Marsa spusti orbiter i rover, a ako sletanje bude uspešno, Kina će postati druga zemlja koja uspešno upravlja vozilom na Crvenoj planeti.

Kineski naučnici će se tako uključiti u misiju potrage za znacima prošlog i sadašnjeg stanja Marsa, analizirati njegovo tlo i atmosferu i mapirati površinu.

izvor: rts.rs

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button