Društvo

Lejla Ćeranić NINova ličnost godine

Infektolog Lejla Ćeranić iz Opšte bolnice u Novom Pazaru izjavila je da je “kovid sve raskrinkao, i državu, i istitucije, i karakter čoveka”.

“On i kao virus pronalazi slabe tačke u organizmu. Na njega su i neki lekari karaktristično reagovali u etičkom smislu plašeći se da uđu s njim u borbu. I u Kriznom štabu ima divnih lekara, ali je teško razlučiti njihov glas i poslušati ga”, rekla je Ćeranić, za novi broj nedeljnika NIN, koji ju je proglasio ličnošću godine.

Ona je rekla da se ponaša u skladu sa svojim kliničkim saznanjima i misli da ćemo sa kovidom živeti kao sa običnim gripom i da ćemo se sezonski vakcinisati.

“Ali virus je čudo, i nikad s njim ne možemo biti sigurni”, rekla je Čeranić.

Prema njenim rečima, “treba verovati nauci, sve i ako nam nadležni šalju kontradiktorne poruke, što doprinosi panici”.

“Setimo se variolne koje je odnela mnoge žrtve u Srbiji, pa i konkretno u Novom Pazaru. Ali, tada se više verovalo sistemu i niko nije dovodio u pitanje vakcinaciju”, rekla je Ćeranić.

Na pitanje šta je bio najveći problem u bolnici u Novom Pazaru, ona je navela da je osoblja bilo sve manje, a bolesnika sve više.

“Što smene traju po 12 sati, a skafandere nosimo sve vreme, a treba da ih menjamo na četiri sata. Što su bolnički kreveti po hodnicima, a nekad ih donosi i rodbina pacijenata. Što se umire nedostojanstveno, na livadi, ispred kuće, na bolničkom stepeništu. Koleginica iz Kragujevca je zgranuto primetila da je situacija podseća na Vuhan, odakle je sve krenulo”, rekla je Ćeranić.

Slični članci

Back to top button