Društvo

U devet mjeseci uništeno 2.000 kilometara kvadratnih šume Amazona

Eksperti za gubitak šume krive nekontrolisanu sječu u cilju gradnje stambenih objekata, dok brazilski predsjednik Jair Bolsonaro smatra da cilj aktivista u toj zemlji nije zaštita Amazona nego sprečavanje i uništavanje ekonomskih potencijala

RIO DE JANEIRO (AA) – U posljednjih devet mjeseci u brazilskom Amazonu uništeno je oko 2.000 kilometara kvadratnih šume, pokazuje posljednje istraživanje Imazona.

Istraživanjem je obuhvaćen period od augusta prošle do aprila ove godine, a ustanovljeno je da je u ovom vremenskom periodu zabilježen porast od 20 posto kada je u pitanju uništavanje šume na području amazonske prašume.

Eksperti za gubitak šume krive nekontrolisanu sječu u cilju gradnje stambenih objekata, dok brazilski predsjednik Jair Bolsonaro smatra da cilj aktivista u toj zemlji nije zaštita Amazona nego sprečavanje i uništavanje ekonomskih potencijala.

Ministar ekologije Ricardo Selles je početkom ovog mjeseca izjavio da će, u cilju zaštite Amazona, osnovati fond. Međutim, da bi prikupio sredstva najavio je posjetu Njemačkoj i Norveškoj.

Slični članci

Back to top button