Društvo

Mere za povećanje nataliteta

BEOGRAD – Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Ratko Dmitrović razgovarao je danas sa predstavnicima organizacije Pokret za decu „Tri plus“ iz Čačka, koja već nekoliko godina pomaže majkama sa više dece.

Na sastanku je zaključeno da je neophodno da se u narednom periodu razrade mehanizmi, odrede institucije, kao i nivoi vlasti, putem kojih bi se mere za povećanje nataliteta i poboljšanje demografske slike mogle i realizovati.

Predsednik Pokreta za decu „Tri plus“ Vladica Gavrilović ocenio je da je sada trenutak da se izborimo za to da se probudi svest kod građana o značaju porodica sa troje i više dece, i to ne da bi samo one imale privilegije, već i da se ostali ohrabre da proširuju porodice.

Ova organizacija je predstavila neke od mera za koje se zalaže u svom programu podrške porodicama sa troje i više dece, kao što su otvaranje “3 plus dućana”, u kojima bi ove porodice kupovale osnovne životne namirnice i po do 30 odsto nižim cenama, do visine iznosa potrošačke korpe.

Takođe, predstavnici tog pokreta su izneli čak 15 predloga kojima bi se iskazala briga i poštovanje prema ovoj kategoriji društva, među kojima je i taj da roditelji sa troje dece imaju prioritet u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, ali i da se starosna granica za odlazak u penziju majkama sa troje i više dece pomeri na 55 godina.

Slični članci

Back to top button