Kultura

Jubilarni časopis Eckermann, 766 priloga, 538 autora

NOVI PAZAR – Objavljen je jubilarni trideseti broj književnog časopisa Eckermann na elektronskoj adresi www.eckermann.org.rs.

Urednica Eckermanna Birsena Danković izjavila je portalu Kazaljka da je za pet godina rada na ovom projektu, u 30 brojeva, objavljeno 766 književnih i likovnih priloga koje potpisuje 538 autora iz cijelog svijeta.

Eckermann je najčitaniji balkanski časopis koji ima ISSN registraciju, rekla je Džankovićeva.

Ona ističe da je posebno ponosna na članove redakcije i stalne saradnike.

“Mi objavljujemo autore iz cijelog svijeta, a posebno sa prostora bivše Jugoslavije. Nemamo ni nacionalne niti političke predznake; zapravo, mi smo u konstantnoj potrazi za literaturom. Drago mi je da je vrijeme potvrdilo naš rad, ali i da autori i prevodioci imaju povjerenje u naše namjere i naše djelovanje. Ponosno ističem da smo otvoreni za sve narode i ljude”, kaže Birsena Džanković.

Prema njenim riječima, posebno zadovoljstvo predstavlja saradnja sa najužim timom urednika: Aleksandar Novaković, Tijana Koprivica, Uroš Ristanović, Milan Anđelković i Danijela Jovanović.

Osnivač časopisa je Enes Halilović.

Istorija Eckermanna ima dvije etape. Časopis Eckermann osnovan je početkom 2006. godine kao prvi časopis za književni intervju u regionu. Pojavljivao se pred čitaocima tokom 18 mjeseci, mjesečno sa po četiri razgovora.

Eckermann se ponovo pojavljuje pred čitaocima 27. decembra 2015. kao časopis sa širim opsegom književnih rodova koji ima za cilj da uskladi savremeni književni trenutak i mogućnosti koje pruža web. Časopis izlazi šest puta godišnje.

U znak sjećanja na čovjeka koji je napravio prvi intervju u istoriji literature časopis je nazvan Eckermann.

Johann Peter Eckermann (1792-1854) bio je Geteov prijatelj i lični sekretar. Po Geteovoj smrti izdao je Geteove posmrtne spise i Geteova dela u četrdeset svezaka. Njegova knjiga “Razgovori sa Geteom” prva je knjiga intervjua u istoriji svjetske literature. Iz tih razgovora razvio se i intervju kao zasebna književna vrsta.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button