Kultura

Objavljene kompozicije Sulejmana Ćatovića

NOVI PAZAR – KUD MLADIH objavio je cd sa sedam kompozicija Sulejmana Ćatovića koje su odsvirali pijanistkinja Naka Nikšić i klarinetist Džefris Pučić.

CD nosi naslov “Pešterski motivi“, a sadrži kompozicije: Pešterska pastorala, Narodna iz Sandžaka, Snijeg pade, Pjesma pastira, Mala pastorala, Telal viče i Pešerski motivi.

Sve kompozicije su snimljene u Radio-tv Vojvodine, a projekat su podržali Ministarstvo kulture, Bošnjačko nacionalno vijeće, grad Novi Pazar i opština Tutin.

Sulejman Ćatović – Sulja rođen je 1931. godine u Sjenici. Nakon Drugog svjetskog rata upućen je u Dom za ratnu siročad u Novom Pazaru. Odatle je, sa još nekoliko dječaka, poslat na školovanje u tadašnju Čehoslovačku gdje je stekao osnovno obrazovanje iz muzike.

Po povratku u zemlju počinje da pohađa muzičku školu “Stanković” u Beogradu. Godine 1956. upisuje Muzičku akademiju u Beogradu, gdje je studirao je u klasi profesora Aleksandra Obradovića.

Po završetku studija radio je kao profesor muzičke kulture u Učiteljskoj školi 25. maj u Novom Pazaru, a zatim kao prosvjetni inspektor Kragujevačkog okruga. Godine 1965. zaposlio se u Učiteljskoj školi u Ubu gdje je ubrzo formirao orkestar i hor, a 1977. godine i Školu osnovnog muzičkog obrazovanja Petar Stojanović, čiji je direktor bio sve do odlaska u penziju.

Umro je u Ubu 2010. godine

Slični članci

Back to top button