Kultura

“Devedesete” Srđana Veljovića

Knjiga protiv prećutkivanja onoga što se zbilo devedesetih godina XX veka.

BEOGRAD – Poznati umetnički fotograf Srđan Veljović objavio je knjigu “Devedesete” koja je proistekla iz istoimene izložbe koja je u periodu 2017-2019. godine bila upriličena u Beogradu, Šapcu, Smederevu, Obrenovcu, Novom Sadu, Kragujevcu, Splitu i Podgorici.

Knjiga, autorsko izdanje, štampana je na 88 strana, formata 23×30 cm, u mekom povezu i čine je 44 fotografije i tekstovi Slađane Petrović Varagić i Miroslava Karića, Dragice Vukadinović, Vladimira Bjeličića, Milana Rakite, Ivana Čolovića, Gordana Paunovića, Zlatka Pakovića, Zorice Jevremović i autora.

Serija fotografija pokriva vreme od 1987. do 2000. godine, tačnije, period vladavine Slobodana Miloševića kada je Veljović učestalo fotografisao.

“Posmatrajući ih iz perspektive 2017. godine, čini mi se da te fotografije spram tadašnje stvarnosti imaju manje dokumentaran, svedočeći odnos. Njima se više dokumentuje želja i napor za uspostavljanjem prostora normalnosti i slobode. To se moglo postići samo malim aktima subverzije, simboličkim činovima koji imaju sporedni, poprečni položaj spram prećutanog, nikad ispričanog narativa devedseteih”, rekao je Veljović za Kazaljku.

Slični članci

Back to top button