Kultura

Dževadu Karahasanu Geteova nagrada

Grad Frankfurt dodijelio je Goetheovu nagradu za 2020. poznatom bosanskohercegovačkom piscu Dževadu Karahasanu, objavili su austrijski mediji.

U vremenima rastućeg nacionalizma u Evropi, ovogodišnji dobitnik nagrade Dževad Karahasan zalaže se za trajno prevladavanje granica, bilo da se radi o političkim ili kulturolnim – obrazložio je odluku gradonačelnik Frankfurta Peter Feldmann.

Nagrada, uz koju ide i 50.000 eura, posvećena je toleranciji i razumijevanju. U prilog odluci o dodjeli nagrade Karahasanu istaknuto je i da je on veliki evropski pisac, da njegova djela uključuju romane, drame, eseje i teorijske spise, te da imaju edukativni podsticaj. Ta djela, kako je navedeno, posvećena su posredovanju između istoka i zapada, između islama i kršćanstva, piše austrijski Der Standard.

Karahasan, rođen 1953., radio je kao predavač dramaturgije i dramskog pisanja na različitim evropskim univerzitetima. Živi u Sarajevu i Gracu.

Goetheova nagrada dodjeljuje se svake tri godine na rođendan Johanna Wolfganga von Goethea, 28. augusta, osobi “koja se već dokazala kroz svoj rad i čiji je stvaralački rad dostojan časti posvećene sjećanju na Goethea”.

Slični članci

Back to top button