Kultura

izložba “Srbi i Srbija u osmanskim dokumentima 15.-19. veka”

Izložba predstavlja prvi vidljivi rezultat započete saradnje dva arhiva Osmanskog i Arhiva Srbije i pojedinih ustanova kulture u Srbiji, a autorka izložbe je Enisa Alomerović-Hubanić iz Arhiva Srbije

BEOGRAD (AA) – Izložba “Srbi i Srbija u osmanskim dokumentima 15.-19. veka” biće otvorena u ponedeljak, 10. juna u Arhivu Srbije u Beogradu.

Ova izložba predstavlja prvi vidljivi rezultat započete saradnje dva arhiva Osmanskog i Arhiva Srbije i pojedinih ustanova kulture u Srbiji, a autorka izložbe je Enisa Alomerović-Hubanić iz Arhiva Srbije.

Osvajanja Osmanskog carstva od 14. do 16. veka koje se za vreme svog vrhunca prostiralo od Dunava do Nila, učinile su ga međunarodnom silom koja je ostavljala neizbrisive tragove na tim područjima.

U takvom poretku, Balkansko poluostrvo je činilo važan deo Carstva, a vekovi obeleženi osmanskom vladavinom na ovim prostorima, rezultirali su mnogim kulturnim i društvenim prožimanjima.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja Srbije, izložba će biti otvorena u ponedeljak, 10. juna u prisustvu ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića, ambasadora Turske Tanju Bilgica, direktora Predstavništva državnih arhiva Turske Ugura Unala i direktora Arhiva Srbije Miroslava Perišića.

Izložba će trajati do 10. septembra.

Slični članci

Back to top button