Kultura

“Kočićevo pero” i “Kočićeva knjiga” Ristu Lazarovu

Poznati makedonski pesnik Risto Lazarov ovogodišnji je dobitnik nagrade “Kočićevo pero” za zimu 2019. godine i nagrade “Kočićeva knjiga” za celokupno književno stvaralaštvo.

Odluku o nagradi jednoglasno je doneo žiri u sastavu: Nikola Vukolić), Miljenko Jergović i Mladen Vesković. Nagrade se dodeljuju, ističe se u saopštenju žirija, “za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi”. Nagrade “Kočićevo pero” i “Kočićeva knjiga” dodeljuje Zadužbina “Petar Kočić” Banja Luka – Beograd.

Nagrada “Kočićevo pero” za zimu 2019. godine Lazarovu je pripala za knjigu pesama Ceđena koja je objavljena u izdanju Zadužbine “Petar Kočić”.

Proteklih godina nekoliko pesničkih knjiga Rista Lazarova objavljeno je na srpskom jeziku. Izdavačka kuća Arhipelag je objavila dve knjige pesama Rista Lazarova: u junu je objavljena knjiga Jezerska, a pre nekoliko godina i knjiga Otplesana istorija.Knjiga pjesama Ceđena poznatog savremenog makedonskog pjesnika Rista Lazarova tematski i problemski je raznovrsna, stilski i jezički uravnotežena, poetički i filozofski utemeljena. Ono što u Lazarovljevim pjesmama posebno imponuje jeste teza da su riječi svjetlosnog porijekla, te tako njihov smisao nije u tome da znače, već da svijetle. Danas Risto Lazarov predstavlja jedno od najznačajnih imena našeg književnog prostora – kaže Nikola Vukolić u ime žirija i dodaje:

Mislim da nema više nikakve sumnje da je on svojim cjelokupnim, višedecenijskim književnim radom, na najljepši način obilježio protekli period u našoj književnosti. Jednostavno rečeno. Risto Lazarov je stvorio raskošno književno djelo, po čemu je prepoznatljiv i znan. Zahvaljujući svojoj pronicljivosti i spisateljskom zanatu, Risto Lazarov je potvrdio svoj ugled u našoj književnosti i time zaslužio i ovogodišnju nagradu „Kočićevu knjigu“ koja se dodjeljuje za cjelokupnu književno stvaralaštvo.

Slični članci

Back to top button