Kultura

Čuveni meksički glumac Gael Garcia Bernal specijalni gost 25. SFF-a

Specijalni gost 25. Sarajevo Film Festivala je čuveni meksički glumac Gael García Bernal, dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 20. Sarajevo Film Festivala koji je održan 2014. godine.

SARAJEVO–Te je godine na festivalu prikazan film “Pasja ljubav” Alejandra Gonzáleza Iñárritua, ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva, u kojem Bernal igra jednu od glavnih uloga.

Pored ove, proslavile su ga i u uloge u kultnim filmovima “loš odgoj” Pedra Almodóvara, “I tvoju mamu također” Alfonsa Cuaróna, “Babel” Alejandra G. Inarritua, “Dnevnik motocikliste” Waltera Sallesa, “Nerudi” Pabloa Larraína, te u seriji “Mozart u džungli” nagrađenoj s dva Zlatna globusa.

Bernal će festivalskoj publici predstaviti film “Chicuarotes” za koji potpisuje režiju i koji je svjetsku premijeru imao nedavno na Cannes Film Festivalu. Bernal je ostvario ulogu i u novom filmu Elie Suleimana “To mora biti raj” koji će biti prikazan u sklopu Open Air programa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.

Specijalnu projekciju filma “Chicuarotes”publika Sarajevo Film Festivala ima priliku pogledati u srijedu, 21. augusta, u kinu Meeting Point u 17:30 satu. Nakon projekcije publiku očekuje masterclass uz razgovor o filmu i karijeri sa Gaelom Garcíom Bernalom.

U svom najnovijem filmu “Chicuarotes” Bernal donosi priču o dvojici tinejdžera iz Mexico Cityja koji očajnički pokušavaju pobjeći od siromaštva i bijede. Njihove želje brzo ih dovode u vezu sa meksičkim kriminalnim podzemljem, i oni svim silama pokušavaju zaraditi dovoljno novca kako bi otkupili vlastitu slobodu.

U ulozi reditelja Gael García Bernal debitirao je filmom “Deficit” 2007. godine. Nakon toga su uslijedili brojni kratki radovi od kojih izdvajamo “Pismo” koje je dio cjelovečernjeg igranog filma 8; “Lucio” za kolektivni meksički film REVOLUCIÓN; “La mano visible” za Sundance Institute Short Film Challenge i “Ljubav mog života” za skupni film “Ludo”, koji je producirao MTV. Također je u saradnji sa Marcom Silverom režirao četiri kratka filma “Nevidljivi” za Amnesty International.

Slični članci

Back to top button