Kultura

Frula na Pešteri

Još jedan istraživački poduhvat Nake Nikšić.

NOVI PAZAR – Pijanistkinja i univerzitetska profesorka Naka Nikšić nastavila je rad na afirmaciji nematerijalne kulture prikazivanjem upravo snimljenog filma „Sviranje na fruli kod Bošnjaka na Pešterskoj visoravni“.

Promocija filma i koncert su jedna od aktivnosti projekta „Sviranje na fruli kod Bošnjaka na pešterskoj visoravni“ koje je na Konkursu za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti otkrivanja, prikupljanja, istraživanja, dokumentovanja, proučavanja, vrednovanja, zaštite, očuvanja, predstavljanja, interpretacije, korišćenja i upravljanja nematerijalnim kulturnim naslijeđem podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije u 2023. godini.

„Projekat je značajan, jer je njegovom realizacijom učinjen korak ka očuvanju sviranja na fruli, kao jednog od elemenata nematreijalnog kulturnog naslijeđa Bošnjaka koji žive u Srbiji. Naime, kroz projekat je dokumentovano sviranje na ovom instrumentu u bošnjačkoj populaciji na Pešterskoj visoravni, a rezultati istraživanja su sistematizovani i prezentovani javnosti putem brošure i dokumentarnog filma. Također, putem projekcije filma i mini koncerta frulaša, prezentovan je i popularizovan ovaj element nematerijalnog kulturnog naslijeđa“, izjavila je Naka Nikšić.

Svirači u filmu su Hasan Fijuljanin, Ibrahim Hamidović i Šerif Redžović koji su pored muzičke veštine ponudili i jezičko bogatstvo.

Poseban ugođaj bio je mini-koncert frulaša koji su nakon filma, opušteni, preko omiljenog instrumenta podelili emocije sa publikom.

Naka Nikšić je prethodno realizovala projekte vezane za džumbuš i pirinče. Film je snimljen i projekat realizovan u okviru Kulturno-umetničkog Društva Mladih.

Enes Halilović

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button