Kultura

Dokumentarac o narodnim umotvorinama

NOVI PAZAR – Dokumentarni film “Derdemez kao sakupljač i čuvar narodnog blaga” autorice dr Elme Halilović snimljen je u produkciji NVO CRPS i spreman je za prikazivanje i javnu debatu.

“Ovaj film se nadovezuje na prethodni film ”Život i rad Huseina Derdemeza” gde sam želela da ukažem na njegov rad i značaj. Bio je to svojevrsni omaž čoveku koji je životni i radni vek proveo u sakupljanju narodnih umotvorina i usmenog stvaralaštva Sjeničko-pešterske visoravni. Sada, u drugom filmu, pokazujem bisere narodne književnosti koje je Derdemez sakupio i ostavio svima na dar”, rekla je dr Elma Halilović.

“Filmu na različite načine daju doprinos Prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, glumac Rifat Rifatović, likovni umjetnik Ahmed Kamberović, te pisci Dalila Pramenković, Belma Husović i Enes Halilović. Drago mi je da smo u dva navrata dokumentarnim filmovima prikazali i život Huseina Derdemeza kao i njegov dugogodišnji sakupljački rad kojim je sačuvao mnoge umotvorine”, izjavio je producent Edis Demić.

U sjeničkom selu Bare, u noći 7. septembra 2011. godine, tri maskirana lica upala su u kuću Huseina Derdemeza, opljačkali 1.800 eura, a njega i suprugu Emu pretukli, vezali i oteli im mobilne telefone. Husein Derdemez (71) je u užičkoj bolnici došao svesti, ali je dva dana nakon napada, 9. septembra preminuo. Ni do danas policija nije rasvietlila ovaj tragični događaj.

Derdemez je decenijama bio saradnik raznih književnih i kulturnih časopisa, a u nauci je poznat kao sakupljač narodnih umotvorina koje je objedinio u knjizi “Sa narodnog vrela”. On je zabeležio veliki broj narodnih lirskih pesama, izreka, poslovica, zagonetki, a ostavio je i brojne etnološke zapise iz rodnog kraja. Objavio je i knjigu stihova “Obuzdane iskre”.

Film je podržalo Ministarstvo kulture i medija Republike Srbije.

Elma Halilović je doktorirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Izučava savremenu i narodnu književnost. Objavila je dve knjige i snimila dva dokumentarna filma. Član je žirija za književnu nagradu “Meša Selimović”.

Slični članci

Back to top button