Kultura

Saradnja u kinematografiji

Maja Gojković je rekla da Grčka može da računa na podršku Ministarstva na bilateralnom i multilateralnom planu povodom ovog pitanja, posebno na primeru Partenona.

ATINA, 16. decembar 2021.(FoNet) – Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, u okviru zvanične posete Grčkoj, sastala se danas sa ministarkom kulture i sporta Linom Mendoni, sa kojom je dogovoreno unapređenje saradnje u više oblasti, posebno na polju kinematografije i borbi protiv nelegalne trgovine umetninama, saopštilo je Ministarstvo.

Kako se navodi, Gojković i Mendoni su razmatrale potpisivanje memoranduma o razumevanju u oblasti filma i memoranduma o saradnji u borbi protiv nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima i dogovorile da će prilika za potpisivanje biti sednica Visokog saveta, koja će uskoro biti održana u Beogradu.

Istaknuto je da su potencijali saradnje između Srbije i Grčke u oblasti filmske produkcije veoma veliki i da je važno podstaći koprodukcijske projekte, imajući u vidu da obe zemlje posebnu pažnju posvećuju razvoju filmske industrije.

Gojković i Mendoni su razgovarale i o mogućnosti snimanja u Grčkoj, kao i upoznavanja grčkih partnera sa mogućnostima i lokacijama za snimanje u Srbiji, posebno imajući u vidu mehanizme i podsticaje koje pruža Srbija. Naglašeno je da je cilj obe zemlje jačanje nacionalnih i evropske produkcije.

One su istakle da će potpisivanje memoranduma o saradnji u oblasti borbe protiv ilegalne trgovine stvoriti preduslove za zajedničko efikasnije angažovanje na sprečavanju nelegalnih tokova trgovine kulturnim dobrima, koji je globalni problem u našem vremenu.

Mendoni je ukazala da je Grčka veliki zagovornik i protagonista borbe protiv ilegalne trgovine, da želi da ojača saradnju za povratak otuđenog kulturnog nasleđa, kao i da ima poseban interes za saradnju muzeja i drugih institucija po ovom pitanju sa prijateljskim zemljama.

Gojković i Mendoni su razmotrile mehanizme za proširenje saradnje između srodnih ustanova kulture, kao i u oblasti književnosti, izdavaštva, pozorišnoj umetnosti i u domenu očuvanja ratnih i vojnih memorijala.

Menodni je poželela uspeh Novom Sadu kao evropskoj prestonici kulture 2022. godine i prihvatila poziv ministarke Gojković za prisustvo na ceremoniji otvaranja ove manifestacije 13. januara sledeće godine.

Slični članci

Back to top button