Kultura

Fotografija “Majka Srebrenice” simbol jake žene

"Majka Srebrenice", fotografija bosanskohercegovačkog autora Almina Zrne, izložena je jučer na istanbulskom trgu Taksim

ISTANBUL (AA) – “Majka Srebrenice”, fotografija bosanskohercegovačkog autora Almina Zrne, izložena je jučer na istanbulskom trgu Taksim, u povodu 11. jula. Fotograf Zrno izjavio je kako je “Majka Srebrenice” simbol jake bosanske žene. 

“Majka Srebrenice” je jedna od najpoznatijih njegovih fotografija, koja je, bez ikakve sumnje, postala svojevrstan simbol genocida u Srebrenici i stradanja nedužnih civila. 

Izlaganje fotografije u Istanbulu bio je povod za razgovor novinara AA s fotografom Zrnom, tokom kojeg je govorio o svojoj ljubavi prema fotografiji, samim počecima te se dotakao i fotografije koja je izložena u Istanbulu. 

Zrno ističe kako ova fotografija predstavlja svojevrsnu prekretnicu u njegovom životu. 

“Ova fotografija predstavlja simbol jake bosanske žene, ali i simbol svih drugih žena koje su širom svijeta podnijele velike boli, rat, smrt, i unatoč svemu tome, ostale su jake i uspravne”, kazao je Zrno. 

Bh. fotograf ističe kako se još kao dječak počeo zanimati i baviti fotografijom, te kako je već kao 17-godišnjak svoju prvu nagradu osvojio na nacionalnom fotografskom takmičenju u bivšoj Jugoslaviji. 

“Ono što želim kazati jeste da samo kao fotograf upoznao mnoge bosanske majke, koje su nakon genocida uspjele pronaći po nekoliko kopčica svojih muževa i sinova, jer su zakopvani u sekundarnim grobnicama. To je zaista veoma bolno. Vi, kao fotograf, kada čujete sve što su te majke preživjele i nakon toga zabilježite fotografiju, vi živite s tim i to nije nimalo lako”, kazao je Zrno. 

Dodaje kako je fotografiju “Majka Srebrenice” zabilježio 2001. godine. 

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button