Kultura

In memoriam: Nedžib Vučelj

BUŽIM – Poznati novinar, publicista, pjesnik i umjetnički fotograf Nedžib Vučelj sahranjen je u Bužimu (BiH). On je preminuo nakon teške bolesti.

Rođen je u Moranima 1955. godine, kod Tutina. Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu i Delimeđu, srednju u Tutinu, a Pedagoški fakultet u Skoplju i Zagrebu. Završio je i BBC-evu i SOROŠ-evu školu novinarstva. Radio je kao prosvjetni radnik u Moranima, Delimeđu, Goraždu i Bužimu.

Bavio se književnim radom, novinarstvom i umjetničkom fotografijom.Bio je član ULUPUBIH-a, Društva novinara. Dobitnik je Zlatne plaketa Udruženja Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka u Bosni i Heregovini za afirmaciju Sandžaka i BiH u svijetu, kao i Plakete grada Bužima za novinarstvo, književnost i umjetnost.

Bio je direktor Informativno-kulturnog centra u Bužimu, vodio likovne kolonije i foto-susrete na Uni. Bio je urednik „Glasa Bužima“, te saradnik mnogih društava pisaca BiH. Za najbolju fotografiju na Međunarodnim foto-susretima u Hrvatskoj osvojio je Grand prix, a na temu „Čovjek i fotoaparat“ gdje se takmičilo 160 fotografa iz 12 zemalja u Zagrebu je osvojio prvo mjesto.

Njegova fotografija „Čarobna loža za moju snjeguljicu” je na međunarodnoj poznatoj galeriji „Ptičica“ proglašena najboljom fotografijom svih vremena.

Pisao je za Dnevni Avaz, Jutarnje novine, Radio federacije Bosne i Hercegovine, RTV USK, Sabah… Ostaće poznata njegova naučno dokazana istraživanja pod nazivom “Bužim grad blizanaca” o kojem su rađeni mnogi serijali.

Imao je samostalne izložbe u Moranima, Delimeđu, Ribariću, Tutinu, Novom Pazaru, Sjenici, Rožajama, Bužimu, Goraždu, Sarajevu, Travniku, Bihaću, Karlovcu, Zagrebu, Linzu, Salzburgu, St. Gallenu, Luxembourgu, Frankfurtu, Mainzu, Chicagu, New Yorku, Beču, Parizu, te drugim mjestima.

Objavio je dvije zbirke poezije „Njedra puna zavičaja“ i „Kovačnica“ i dvije zbirke pripovijedaka „Zulfov kamen“ i „Obraz“. Bio je član Društva pisaca BiH.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button