Kultura

Sarajevo: Fond “Bošnjaci” dodijelio 60 stipendija nadarenim učenicima i studentima

Prosječna ocjena učenika i studenata kojima se ove godine dodjeljuje stipendija je 4,90, odnosno 9,44

SARAJEVO (AA) – U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je u organizaciji Fonda “Bošnjaci” održana svečanost potpisivanja ugovora o stipendiranju učenika i studenata za školsku/akademsku 2019./2020. godinu.

U ovoj godini Fond ”Bošnjaci” dodjeljuje 60 stipendija nadarenim učenicima i studentima s prosječnom ocjenom 4,90, odnosno 9,44. Među stipendiranim studentima je njih 12 sa prosječnom ocjenom 10,00.

Među učenicima s odličnim prosjekom je Iman Korić, učenica trećeg razreda Prve bošnjačke gimnazije Sarajevo, koja je stipendistica Fonda “Bošnjaci” već treću godinu zaredom.

“Stipendija mi mnogo znači, jer pored te novčane pomoći koju imam pri školovanju, kroz druženja koja Fond organizuje imamo priliku da se upoznajemo s mladim ljudima koji imaju slične vizije za budućnost i da zajedno gradimo ono što ćemo jednog dana po završetku fakulteta i srednje škole moći da postignemo”, kazala je Korić, koja je zainteresovana svoje obrazovanje nastaviti na polju poduzetništva i društvenih nauka.

Fond ”Bošnjaci” je do sada stipendirao više 2.600 posebno nadarenih učenika i studenata u Bosni i Hercegovini, među kojima je 125 studenata sa prosječnom ocjenom 10,00 na najprestižnijim javnim visoko-školskim ustanovama u BiH, zatim više od 260 studenata dobitnika priznanja ”Zlatna značka”, ”Zlatna plaketa”, ”Povelja rektora”, ”Povelja dekana”, više 160 učenika generacije i 17 hafiza Kur’ana.

“Pored stipendiranja Fond realizuje niz drugih projekata kao što je pomoć učenicima povratnicima u manji bh. entitet Republiku Srpsku, tako da smo obišli gotovo cijeli entitet i škole s bošnjačkom većinskom djecom gdje smo obezbijedili najosnovnija nastavna sredstva i opremu, a za zavšne razrede osnovnih škola organizovali smo instruktivnu nastavu iz matematike, fizike, bosanskog i engleskoj jezika”, izjavio je za AA Šahin Kerla, direktor Fonda “Bošnjaci”.

U ovoj godini raspisan je konkurs za 60 stipendija, na koji se prijavilo 146 kandidata sa gotovo svih javnih univerziteta u BiH.

U cilju što bolje transprarentnosti, uz konkurs je objavljen i sistem bodovanja kandidata sa zahtjevom za dodjelu stipendije, tako da je svaki kandidat imao precizan uvid u način bodovanja.

“Imali su pravo žalbe u Upravnom odboru, nijedna žalba nije dostigla, što govodi o ozbiljnosti, profesionalizmu i transparentnosti u radu ovog Fonda. Cilj nam je bio da te mlade genijalce uvjerimo da u ovoj zemlji i našoj zajednici ima nešto što je 100 posto transparentno, korektno i pošteno”, rekao je Kerla.

Napomenuo je da stipendije za učenike iznose 120 KM mjesečno, za studente na prvom ciklusu studija 150 KM, za studente na prvom i drugom ciklusu studija s procječnom ocjenom 10,00 je 170 KM.

“Mi od njih očekujemo da će nakon okončanja školovanja i zasnivanja radnog odnosa raditi na afirmaciji i unapređenju rada Fonda i finansijski ga pomagati u skladu sa svojim mogućnostima kako bi ga učinili održivim za generacije koje dolaze”, poručio je direktor Fonda “Bošnjaci”.

Fond “Bošnjaci” je 1997. godine osnovao prvi predsjednik nezavisne RBiH Alija Izetbegović, s ciljem zanavljanja visokostručnog kadra stradalog tokom oružane agresije na BiH. U želji da unaprijedi rad Fonda i oslobodi ga bilo kakvih političkih i drugih konotacija, Alija Izetbegović je 2001. godine uvakufio Fond “Bošnjaci” prenoseći osnivačka prava na Vakufsku direkciju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Slični članci

Back to top button